ЕП прие Директива за трансгранични здравни грижи

24.04.2009 | 12:05
по статията работи:
В бъдеще за пациентите ще бъде по-лесно да ползват здравни услуги зад граница и разходите им за това ще бъдат възстановявани
ЕП прие Директива за трансгранични здравни грижи

 

За пациентите ще бъде по-лесно в бъдеще да ползват здравни услуги зад граница и разходите им за това ще бъдат възстановявани, благодарение на законодателното предложение за правата на пациентите при трансгранични здравни грижи, което депутатите приеха на 23 април. ЕП настоява пациентите да бъдат информирани по подходящ начин относно техните права при лечение извън тяхната държава членка.

Предложената директива за трансграничните здравни грижи цели да гарантира, че не съществуват пречки пред пациентите, потърсили здравно обслужване в държава членка на ЕС, различна от тяхната собствена. Законодателното предложение изяснява също правата за възстановяване на разходите след лечение в друга държава членка (различна от тази, в която пациентът е здравно осигурен).

Всички тези права бяха потвърдени от решенията на Съда на Европейските общности, но досега не бяха включени в европейското законодателство. В същото време директивата цели да гарантира висококачествено, безопасно и ефикасно здравеопазване и да установи механизми за сътрудничество между държавите членки.

Директива за пациентите – националните компетенции и съществуващите права ще бъдат запазени

Европейските депутати подчертават, че предложението е относно пациентите и тяхната мобилност в рамките на ЕС, а не относно свободното движение на доставчици на услуги в областта на здравеопазването. Те изтъкват също, че директивата напълно зачита националните компетенции в здравеопазването и че не задължава доставчиците на здравни услуги в дадена държава членка да осигуряват здравно обслужване на граждани от друга държава членка.

Новата директива не засяга вече съществуващите права на пациентите, които са част от друго европейско законодателство или от регламентите за координиране на системите за социална сигурност. Ако държава членка не включва дадено лечение към правата на своите граждани, директивата не създава нови права за пациентите да получат подобно лечение в чужбина и разходите за това да им бъдат възстановени.

Предварително одобрение за възстановяване на разходите за лечение

Според приетия текст пациентите имат правото да търсят лечение в чужбина, но държавите-членки могат да решат да въведат система за предварително одобрение за възстановяването на разходите по лечението. Подобна система може да бъде въведена при определени условия, например ако финансовата стабилност на системата за социална сигурност на държавата членка би могла да бъде сериозно застрашена.

Депутатите като цяло са съгласни с този принцип, но настояват държавите-членки, а не Комисията (както е в първоначалното предложение), да определят точно значението на термина болнични грижи. Те също подчертават, че изискването за предварително разрешение не трябва да създава пречки пред свободата на движение на пациентите.

Възстановяването на разходите трябва да бъде по-лесно

Относно възстановяването на произтичащите от лечението разходи, членовете на ЕП приемат общия принцип, че на пациентите трябва да бъдат възстановени разходите до нивото, което те биха получили в своята страна. Държавите членки могат от своя страна да покрият други свързани с лечението разходи, като терапевтични грижи, настаняване и пътни разходи.

Тъй като предложението означава, че на практика пациентите трябва да плащат предварително и средствата ще им бъдат възстановявани след лечението, депутатите от ЕП добавиха текст, според който държавите членки могат да предлагат на пациентите доброволна система за предварително уведомяване, при която в замяна на предварителното уведомяване пациентът получава писмено потвърждение за максимално възстановимите разходи. Това писмено потвърждение може да се занесе в болницата на лечението и след това възстановяването се прави директно на нея.

Депутатите смятат също така, че държавите членки трябва да гарантират, че от пациентите, които са получили предварително одобрение, ще се изисква да правят директни плащания само в размера, който би им бил изискан в собствената държава.

Изключения за пациентите с редки заболявания или с увреждания

Депутатите добавиха специални правила относно пациентите с редки заболявания и увреждания, които се нуждаят от специално лечение. Пациентите, страдащи от редки заболявания, трябва да имат право на възстановяване на разходите за лечение дори ако въпросното лечение не се осигурява от тяхната страна, като няма да е необходимо да получават предварително одобрение. Хората с увреждания трябва да имат право на възстановяване на специални разходи при определени условия. Цялата информация в тази област трябва да бъде публикувана под форма, достъпна за хора с увреждания.

Информация за пациентите и право за подаване на оплакване до европейски Омбудсман за пациенти

За да се повиши доверието на пациентите в трансграничните здравни грижи, те трябва да получават адекватна информация относно всички важни аспекти, като размера на възстановяване на разходите или правото на компенсации при причинени вреди. Депутатите подкрепиха предложението да бъдат създадени национални бюра за контакт, като същевременно предложиха да бъде учреден пост на европейски Омбудсман за пациенти, който да разглежда жалби на пациенти относно предварителното одобрение, възстановяването на разходите или причинените вреди (в случаите, когато всички възможности за жалби на национално ниво са изчерпани).

Продължителните грижи и трансплантацията на органи са изключени от директивата

Според депутатите директивата няма да се прилага по отношение на продължителни грижи и трансплантацията на органи.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 05.07   1439 г. – Във Флоренция е обявена уния между Римокатолическата църква и Византия. 1811 г. – В резултат на Войната за независимост на испанските колонии в...