ЕП разреши на САЩ да съхранява лични данни на европейци

20.04.2012 | 12:30
по статията работи: Петя Бързилска
Според противниците на споразумението за прехвърляне на личните данни на пътниците това е нарушени на гражданските права
ЕП разреши на САЩ да съхранява лични данни на европейци
Снимка: Sxc.hu

Ново споразумение за трансфер на лични данни на пътници от ЕС към американските власти бе одобрено от Европейския парламент (ЕП) в четвъртък, съобщиха от представителството на ЕП в България. Споразумението регламентира сроковете на съхранение, основанията за събирането на информация, гаранциите за защита на данните и административната и съдебна защита.

За едни това е стъпка в борбата с тероризма. За други обаче решението е крачка назад, що се отнася до гражданските права и свободи, коментира „Дойче Веле“. До последно противниците на споразумението се опитваха да убедят колегите си в Европейския парламент да не приемат тази регламентация.

Обширното и неконтролирано предаване на данни за полети и пътници ще отива към Министерството на вътрешната сигурност на САЩ (Department of Homeland Security). Това според противниците на решението е огромно нарушаване на гражданската свобода и личните данни. Въпреки това трансферът на лични данни беше одобрен с 409 гласа „за“, 226 „против“ и 33 въздържали се. Сред противниците беше и докладчикът Sophie in 't Veld (АЛДЕ, Нидерландия), която оттегли името си от доклада.Депутатите отхвърлиха предложението за искане на мнение за споразумението от Съда на Европейския съюз. 

Споразумението ЕС-САЩ ще замини това от 2007 г. Според него данните за пътниците - PNR ("passenger name record data") данните ще могат да бъдат съхранявани от американските власти в активна база данни за период до 5 години. След първите 6 месеца информацията трябва да бъде „деперсонализирана“ посредством кодиране на името и контактните данни на пътника.

След изтичането на тези пет години информацията ще бъде пренасяна в пасивна база данни за период до 10 години, като изискванията за достъп на американски официални лица ще бъдат по-стриктни. След това споразумението предвижда данните да бъдат напълно „анонимизирани“ посредством изтриване на всяка информация, която може да доведе до идентифицирането на пътника. Данните, свързани със специфични разследвания, ще останат в активната PNR база данни до архивирането на случая.

PNR данните ще се използват основно за предотвратяване, откриване, разследване и преследване на терористични актове и тежки международни престъпления. „Международно престъпление” по смисъла на споразумението е деяние, наказуемо с 3 или повече години затвор по законите на САЩ. PNR данните ще служат и за „идентифициране на лица, които биха били предмет на задълбочен разпит или проверка”.

Чувствителни данни, като расовата принадлежност, религиозните убеждения, физическото и психическото състояние или сексуалната ориентация на пътника, могат да бъдат използвани единствено при изключителни обстоятелства, когато животът на хора е под заплаха. Тези данни най-често са свързани с религиозните диетични предпочитания и изискванията за специална помощ при медицински състояния. Тези данни ще бъдат изтривани 30 дена след получаването им, освен ако не са част от конкретно разследване.

В случай на злоупотреба с техните данни гражданите на ЕС ще имат право на административна и съдебна защита според законите на САЩ. Те ще имат право на достъп до собствените си PNR данни и ще могат да поискат корекции от Департаментът за вътрешна сигурност (DHS), включително и изтриване, в случай че информацията е неточна.

PNR данните се събират по време на процеса на резервиране на място за полет и включват име на пътника, адрес, номер на кредитна карта и номер на резервираното място. Според американските закони, въздушните превозвачи трябва да предоставят тези данни на Департамента за вътрешна сигурност преди заминаването на пътника. Това важи за полети от и до САЩ.

През май 2010 г. Парламентът отложи гласуването по PNR споразумението със САЩ, което се прилага временно от 2007 г. най-вече поради притеснения, свързани със защитата на данните. Депутатите настояха Комисията да договори ново споразумение, което стана факт през 2011 г.

Европейският парламент прие PNR споразумение с Австралия през октомври 2011 г. В момента се водят преговори за PNR споразумение с Канада.

Очаква се министрите на правосъдието и вътрешните работи да одобрят споразумението на 26 април. То ще замени споразумението от 2007 г. и ще бъде в сила за период от 7 години.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 02.04   1512 г. – Испанският мореплавател Хуан Понсе де Леон достига източното американско крайбрежие и нарича полуострова Флорида. 1861 г. – Йосиф Соколски е...