ЕРП-тата недоволни, че не са получили пълния одитен доклад на ДКЕВР

13.07.2010 | 18:00
по статията работи:
Трите дружества са заплашени от санкции до 1 млн. лв.
ЕРП-тата недоволни, че не са получили пълния одитен доклад на ДКЕВР

Трите електроразпределителни дружества - ЧЕЗ, Е.ОН и ЕVN, са скрили информация при одита, извършван от експертите на ДКЕВР. Това става ясно от доклада за извършената проверка, качен на страницата на комисията късно снощи. Впоследствие след днешното заседание на регулатора беше обявено, че трите дружества може да отнесат най-много до 1 млн. лв. глоба и не ги заплашва отнемане на лицензите.

В следващите няколко реда ви предлагаме да се запознаете с реакциите на трите ЕРП-та по повод заключенията в документа:

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) отново не спази обещанието си да обсъди резултатите от одита с "Е.ОН България" и да ни предостави доклада преди той да бъде публикуван. До сега ние не сме получили нищо и единствената информация, която имаме, е публикуваното резюме на доклада. Ето защо отново настояваме да получим доклада и Комисията да спази задълженията си, съгласно Закона за достъп до обществена информация. Това се посочва в позицията на дружеството, което доставя електроенергия за Североизточна България.

В нея се посочва, че "повечето от твърденията в доклада са напълно погрешни, други са спорни, а съвсем малка част са полезни"

Например - одитният доклад твърди, че "Е.ОН България" не е водила никакви процедури за обществени поръчки. Регулаторът можеше лесно да докаже обратното, дори и без да провежда одит, само ако беше проверил интернет страницата на Агенцията по обществени поръчки и бе видял 132-те процедури, проведени от 2007 година насам, твърдят от доставчика на ток и коментира, че в настоящия си вид докладът показва, че обвиненията са неоснователни.

От своя страна "ЕВН България" коментира, че въпросният документ (докладът на ДКЕВР - бел.ред.) съдържа редица констатации и заключения, "за които не е ясно как са формирани". Дружеството, което доставя електричество на Пловдив и Югоизточна България, също желае да получи пълния вариант на доклад.

Публикуваното резюме създава предпоставки за спекулации и интерпретации, от които EVN Bulgaria не желае да бъде част, става ясно още от позиция.

И от "ЧЕЗ България" също изразяват неудволетворението си от факта, че не са получили пълния вариант на одитния доклад.

Групата на ЧЕЗ в България работи професионално, диалогично и напълно прозрачно. След като получим официално целия доклад от регулаторния одит и се запознаем със съдържащите се в него твърдения и констатации, ние ще свикаме нарочна пресконференция, за да отговорим на всички ваши въпроси, посочват от чешката компания, която доставя електричество на София и Югозападна България.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 21.09   1378 г. – Цар Иван Шишман издава Рилската грамота, с която на Рилския манастир се дават 20 села като феодални владения. 1551 г. – Основан е Кралският и папски...