ЕС взе решение за регулиране на пазара на свинско месо

28.01.2011 | 16:03
по статията работи:
Подпомагането на сектора ще се извърши чрез прилагането на частно складиране за свинско месо
ЕС взе решение за регулиране на пазара на свинско месо

На Комитета по обща организация на пазара на земеделски продукти в Брюксел бе взето решение да се подпомогне свиневъдството, което пострада от силното нарастване на цените на зърното и поевтиняването на продукцията им заради https://agro.bg/news/article24598.html ">диоксиновата зараза в Германия. Подпомагането на сектора ще се извърши чрез прилагането на частно складиране за свинско месо, в очакване цените на продукцията да се стабилизират. Решението на Европейската комисия ще бъде публикувано в Официален вестник на ЕС в събота и ще се прилага от 1 феруари 2011 г.

Комисията има право да вземе решение за предоставяне на помощ за частно складиране, при спад на цената под 103% от референтната (1509.39 евро/тон). Тази помощ се прилага при ниски цени на свинското месо, както и при високи нива на производство. В случая помощта за частно складиране е насочена и към подпомагане на сектора на свинското месо във връзка с високите цени на фуража, които са определящи за нивото на разходи за производство на свинското месо. На тази помощ се гледа и като на контра мярка срещу диоксиновата криза в Германия, която се отразява много неблагоприятно на цените на свинското месо в Германия, Холандия, Белгия, като този негативен ефект се наблюдава и в другите страни-членки.

България подкрепи предложението на Комисията, тъй като то се очаква да повлияе положително на сектора в страната., коментират от Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Европейският комисар по земеделие и развитие на селските райони Дачиан Чиолош обяви в понеделник на срещата на земеделските министри от ЕС в Брюксел, че е взел принципно решение за отпускане на тези помощи за частно складиране.

За последен път земеделският сектор получава подобна подкрепа през 2007-2008 година, когато е финансирано от европейския бюджет, а около 100 000 тона бяха складирани.

Вчера в МЗХ се състоя среща с Асоциацията на индустриалните свиневъди в България, за уточняване на бъдещи мерки за подкрепа на свиневъдния сектор.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
Иванчо влиза в аптеката и започва да изброява на аптекарката: - бинт; - марля; - риванол; - кислородна вода; - лепенки; - обезболяващи; Аптекарката се притеснила и го пита -  - Да не е...
На този ден 03.08   1492 г. – Христофор Колумб отплава от пристанището Палос де ла Фронтера в Испания на Първата си експедиция с корабите Санта Мария, Пинта и Ниня. 1529 г. – В...