ЕС има 16,5 млрд. евро търговски дефицит за януари

18.03.2013 | 18:30
по статията работи: Петя Бързилска
През 2012 г. износът от ЕС към Северна Корея се увеличава с 16%, а вносът от Япония намалява с 8%
ЕС има 16,5 млрд. евро търговски дефицит за януари

Предварителните данни на Европейската статистическа служба (Евростат) за Европейския съюз като цяло показват, че през първия месец на тази година е отчетен дефицит от международната търговия със стоки* в размер на 16,5 млрд. евро в сравнение с отрицателно търговско салдо от 24,9 млрд. евро за януари 2012 г.

Същевременно през декември миналата година салдото по международната търговия е отрицателно в размер на 1,1 млрд. евро спрямо отрицателно от 200 хил. евро към декември 2011 г.

За ЕС на 27-те страни-членки през първия месец на годината спрямо предходния износът се увеличава с 2,9 на сто, а вносът с 1,3 на сто.

През 2012 г. за страните от Общността като цяло дефицитът в енергийния сектор се увеличава значително – от минус 388,2 млрд. евро през 2011 г. на минус 422 млрд. евро през миналата година. Същевременно излишъкът в търговията с промишлени стоки нараства от 260,3 млрд. евро през 2011 г. на 365,2 млрд. евро през 2012 г.

Износът на ЕС към повечето от международните търговски партньори нараства през 2012 г. спрямо предходната година, като намалява към Индия с 5% и Швейцария с 4%. Интересно е, че според статистиката един от най-големите ръстове на износа е този към Северна Корея – увеличение от 16%. Значително нараства износът и към Русия (14%) и Япония (13%).

Що се отнася до вноса в ЕС, най-големите увеличения са от Швейцария - 12%, както и от САЩ, Русия и Норвегия – при всички има ръст от 7%. Значително намалява вносът от Япония – 8 на сто, Индия – 6 на сто, и Бразилия – 5 на сто.

Същевременно дефицитът по международната търговията със стоки само на еврозоната за януари 2013 г. е в размер на 3,8 млрд. евро, показват още предварителните данни на Европейската статистическа служба (Евростат).

Това е намаление на годишна база, като през януари 2012 г. търговският дефицит със стоки с останалата част на света възлиза на 9,1 млрд. евро.

Същевременно през декември миналата година балансът по търговското салдо е бил положителен – за декември 2012 г. е отчетен излишък в размер на 10,8 млрд. евро, при излишък от 8 млрд. евро за последния месец на 2011 г.

През януари 2013 г. спрямо предходния месец сезонно изгладените данни показват, че износът се е повишил с 2%, а вносът в еврозоната - с 3,1%.

*Статистическите данни за международната търговия със стоки измерват стойността и количеството на стоките, които се търгуват между държавите—членки на ЕС (известна като търговия в рамките на ЕС), и стоките, които се търгуват между държавите—членки на ЕС, и държави извън ЕС (известна като търговия с държави извън ЕС). Тези статистически данни представляват официалният източник на информация за вноса, износа и търговското салдо в ЕС, неговите държави-членки и еврозоната. Отрицателното салдо ― дефицита, показва, че дадена държава изразходва зад граница повече, отколкото печели от операции с други икономики и следователно е нетен длъжник.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...