ЕС и САЩ оказват натиск на развиващите се икономики в СТО

21.07.2008 | 15:53
по статията работи: econ.bg
Европа е готова да намали с до 60% митата за внос на селскостопански стоки
ЕС и САЩ оказват натиск на развиващите се икономики в СТО

Развиващите се държави трябва да "наистина" да намалят промишлените мита, за да има успешен край на преговорите от Кръга Доха, заяви европейският комисар на търговията Питър Менделсън.

„Това е долната граница, която е необходима за успешен компромис. Нищо друго не ни удовлетворява”, каза Менделсън, цитиран от EUbusiness.com. Търговският комисар на ЕС отдавна е подлаган на яростни критики по този въпрос от някои страни-членки и сега явно знае, че няма накъде повече да отстъпва.

От своя страна външният министър на Бразилия Селсо Аморим, който представлява своята страна на преговорите в Женева, счита, че сегашните предложения на развитите икономики ще позволят на Бразилия да намали с 50% митата си за внос на промишлени стоки. Той добави, че най-високите мита могат да бъдат свалени до 25% (сега са 35%).

Сегашното предложение на ЕС предвижда сваляне на европейските мита за селскостопански стоки с 54%, което би направило Европа „главният губещ”. Предложението няма да бъде валидно вечно, твърди Менделсън, но при определени обстоятелства би могло да се обмисли и намаление от 60% на селскостопанските мита. Именно този негов план предизвика яростните критики на френския президент Никола Саркози през последните месеци.

Освен това главният търговски представител на САЩ Сюзън Шваб подчерта „фундаменталната роля” на развиващите се икономики за световната търговия. Тя припомни, че не всички развиващи се страни имат достъп до разрастващите се нови пазари. „70% от митата на развиващите се икономики се плащат от други развиващи се икономики”, уточнява тя. Затова Вашингтон е готов да даде своя принос в замяна на отстъпки от развиващите се страни.

AFP припомня, че главният преговарящ на СТО по селскостопанските въпроси Крауфорд Фалконер предлага схема, съгласно която най-големите световни икономики ще орежат в най-голяма степен селскостопанските си субсидии. За ЕС това означава ограничение на селскостопанските субсидии между 75 и 85% до горна граница от 27.6 млрд. евро. В момента Съюзът отделя 110.3 млрд. евро за субсидиране на селското стопанство.

Всяко решение на преговарящите страни в Женева ще засегне 152 държави, които са членове на СТО.


Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 16.09   1620 г. – От Плимут (Англия) потегля корабът Мейфлауър, чиито пътници създават в Плимут (Масачузетс), първата английска колония в Америка. 1794 г. – Стойко...