ЕС предупреждава да внимаваме с биткойн

13.12.2013 | 16:10
по статията работи: Мария Стоянова
Виртуалната валута крие редица рискoве, смятат от Европейския банков орган
ЕС предупреждава да внимаваме с биткойн

Стойността на виртуалната валута биткойн (bitcoin) започна да става изключително нестабилна. В тази връзка Европейският съюз (ЕС) предупреждава гражданите си да внимават с необичайното средство за разплащане, информира „Бизнес Инсайдър“.

Европейският банков орган (ЕБО) отправи официално изявление, свързано с използването на биткойн. ЕБО съветва за предпазливост при търгуването с разплащателното средство. Виртуалната валута крие редица рискове и цената й е изключително нестабилна. В началото на седмицата стойността на биткойн се срина след като по-рано отбеляза внезапен скок.

Това се дължи най-вече на липсата на каквато и да била регулация от страна на правителство или банка. ЕБО отбелязва съществуващите високи рискове при закупуването и търгуването с валутата.

„Препоръчваме на гражданите, които купуват виртуални валути като биткойн, да са напълно запознати и да разбират специфичните им характеристики“, се казва в изявлението на ЕБО.

Биткойн се превърна в глобален феномен с изключително бързо растяща стойност. Норвежец дори успя да си купи апартамент с 5 000 биткойна, които купил само за 24 долара през 2009 г. Забележителният ръст в цената на валутата обаче започна да предизвиква редица опасения.

Анализатори предупреждават за потенциален срив в стойността на биткойн поради липсата на валутна регулация. В тази връзка ЕБО съветва потребителите „да упражняват същата предпазливост с виртуалните си портфейли, каквато упражняват и с наличните си пари“. Банковият орган подтиква гражданите да не държат голяма сума пари в дигиталните си сметки за дълъг период от време.

Предупреждението идва, след като по-рано тази седмица цената на биткойн се срина. Това стана поради забраната на централната банка в Китай насочена към финансовите институции в страната. Те вече не мога да извършват трансакции с виртуалната валута. Тя претърпя значителен провал и в Норвегия, където не беше призната за истинска валута. 

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 25.04   1154 г. – Мюсюлмански войски, предвождани от Нур ад Дин превземат Дамаск. 1699 г. – Състои се сватбата на немския граф Лудвиг Крафт фон Насау-Саарбрюкен и...