ЕЦБ остави без промяна паричната политика на първото за годината заседание

19.01.2017 | 15:30
по статията работи: econ.bg
ЕЦБ взе решение да остави без промяна основната лихва по операциите за рефинансиране на ниво от 0,00%
ЕЦБ остави без промяна паричната политика на първото за годината заседание
Снимка: БГНЕС

На първото за 2017-а година заседание Европейската централна банка запази без промяна основните лихвени проценти и досегашната си стимулираща парична политика, която претърпя корекции през декември.

ЕЦБ взе решение да остави без промяна основната лихва по операциите за рефинансиране (т.нар. "репо лихва") на ниво от 0,00%, депозитната си лихва на ниво от -0,4% и маргиналата заемна лихва на ниво от 0,25%.

В същото време Управителният съвет на банката продължава да очаква, че ключовите лихвени ставки ще останат в настоящите или в по-ниски нива за продължителен период и далеч след края на програмата за "количествени улеснения".

Относно провежданите нестандартни парични политики, ЕЦБ потвърди, че ще продължава да купува финансови активи (главно еврооблигации) за 80 млрд. евро месечно до края на март 2017-а година и че от април има намерение да намали темпото на покупки до 60 млрд. евро до края на годината или дори след този срок, ако това е необходимо, и във всеки случай, докато Управителният съвет не види устойчив път на развитие на инфлацията, отговарящ на инфлационните цели на банката.

Нетните покупки на активи по програмата за "количествени улеснения" ще бъдат правени съвместно с реинвестиране на средствата, които ЕЦБ получава от междувременно изтичащите падежи на ценните книжа, закупени по-рано от нея.

Банката отбеляза, че ако икономическите перспективи станат по-малко благоприятен, или ако финансовите условия станат несъвместими с по-нататъшния напредък към устойчиво подобрение на инфлацията, Управителният съвет е готов да увеличи програмата за "количествени улеснения" по отношение на нейния месечен размер и/или нейната продължителност.

Днешните решения на централната банка за запазване на настоящата парична и лихвена политика бяха напълно очаквани от финансовите пазари, след като само месец по-рано ЕЦБ удължи срока на действие на програмата за покупки на активи до края на декември 2017-а година.

Очаква се президентът на ЕЦБ - Марио Драги да направи коментари относно причините за приетите днес решения на пресконференция от 15:30ч. и относно позитивните сигнали в последно време за подобряване на икономическия растеж и за ускоряване на инфлацията в еврозоната към края на отминалата година.

Той вероятно ще бъде разпитван от репортерите и относно рисковете пред глобалната икономика, свързани най-вече със свободната търговия. В петък новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп ще положи клетва след предизборна кампания, в която той призоваваше за по-сериозно рестрикции по отношение на международната търговията и на имиграцията в страната. По-рано тази седмица пък премиерът на Великобритания - Тереза Мей обяви, че вероятно ще се наложи т.нар. "Твърд Брекзит", при който Обединеното кралство може да напусне единния европейския пазара и данъчен съюз за сметка на поемането на пълен контрол върху миграциония поток в страната.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 23.01   393 г. – Римският император Теодосий I провъзгласява 9-годишния си син Хонорий за съимператор. 1482 г. – Излиза първото печатно издание на Петокнижието. 1556...