ЕЦБ оставя лихвите без промяна до края на годината

10.04.2019 | 17:30
по статията работи: econ.bg
На днешното си второ за годината заседание ЕЦБ взе очакваното за финансовите пазари решение да остави без промяна основната лихва по операциите за рефинансиране
ЕЦБ оставя лихвите без промяна до края на годината
Снимка: БГНЕС

Европейската централна банка (ЕЦБ) запази без промяна основните лихвени проценти и потвърди, че планира да запази лихвените проценти в сегашните нива "най-малко до края на 2019 година".

На днешното си второ за годината заседание ЕЦБ взе очакваното за финансовите пазари решение да остави без промяна основната лихва по операциите за рефинансиране (т.нар. "репо лихва") на ниво от 0,00%, депозитната си лихва на ниво от -0,4% и заемната си лихва на ниво от 0,25%.

Коментирайки бъдещата си лихвена политика, централната банка на еврозоната потвърди становището си от предходното заседание, че планира да запази лихвените проценти в сегашните нива "най-малко до края на 2019-а година и във всеки случай толкова дълго, колкото е необходимо, за да се гарантира непрекъснато устойчиво приближаване на инфлацията в средносрочен план до нива, които са малко под 2 на сто".

ЕЦБ също така повтори, че възнамерява да продължи да реинвестира изцяло плащанията по главницата от падежиращи държавни ценни книжа, закупени по програмата, известна като "количествени улеснения", за „продължителен период“, след като банката започне да повишава лихвените ставки. ЕЦБ приключи през декември 2018-а година мащабната си програма за над 2,6 тлрн. евро за закупуване на облигации.

В официалното изявление след края на днешното заседание ЕЦБ не коментира предстоящата нова програма за дългосрочно кредитиране на търговските банки в еврозоната, която беше обявена на първото за годината заседание. След срещата си през март ЕЦБ обяви, че от месец септември ще стартира нов кръг от програмaта за "евтино" рефинансиране на търговските банки (т.нар. трета TLTRO програма - Targeted Long-Term Refinancing Operation III), която ще се провежда на всеки три месеца и ще приключат в края на март 2021-а година. При двете предишни подобни рефинансиращи операции ЕЦБ предостави на търговските банки в еврозоната кредити за над 700 млрд. евро.

Сега вниманието се насочва към предстоящата от 15:30ч. наше време пресконференция на шефа на ЕЦБ - Марио Драги, на която се очаква той да представи повече подробности.;

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 24.11   642 г. – Теодор I е избран за папа. 1642 г. – Абел Тасман става първият европеец, открил остров Земя на Ван Димен, днес известен като Тасмания. 1859 г....