ЕЦБ предупреди за нарастващ икономически риск от коронавируса

05.02.2020 | 17:40
по статията работи: econ.bg
В своя реч в Париж Лагард отбеляза, че европейският бизнес е изправен пред краткосрочна несигурност и "променящ се пейзаж в дългосрочен план"
ЕЦБ предупреди за нарастващ икономически риск от коронавируса

Избухването на епидемията от коронавирус в Китай увеличава световната икономическа несигурност, усложнявайки и без това широкоразпространените опасения относно негативното въздействие на политиките на търговски протекционизъм, заяви в сряда президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард.

В своя реч в Париж Лагард отбеляза, че европейският бизнес е изправен пред краткосрочна несигурност и "променящ се пейзаж в дългосрочен план".

"Докато заплахата от търговска война между Съединените щати и Китай изглежда отслабна, китайският коронавирус добавя ново ниво на несигурност“, заяви г-жа Лагард по време на своя реч в Париж. "Така че ние продължаваме да наблюдаваме отблизо как се развиват тези рискове и как те се вписват в нашия централен сценарий за икономиката на еврозоната", посочи ръководителят на ЕЦБ.

Кристин Лагард обясни, че тази краткосрочна несигурност се отнася най-вече до глобалните рискове, които са свързани основно с "търговията, геополитиката и сега избухването на епидемията от коронавирус и потенциалното ѝ въздействие върху глобалния икономически растеж".  Въпреки това, европейската икономика се оказа "доста устойчива на глобални шокове", отбеляза тя.

От друга страна изглежда, че дългосрочната картина е по пътя на дълбоки промени, заяви Лагард, визирайки целта за изграждане на "европейска автономия" и тези, свързани с изменението на климата.

Главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн обаче посочи, че епидемии, подобни на настоящата вирусна епидемия, са оказвали само краткосрочно влияние върху растежа, след което икономиките са се възстановявали.

"Бихме могли да видим доста съществено въздействие, но важно за паричната политика, която има средносрочна ориентация, е, че ще бъдем по-малко загрижени за временните шокове, отколкото ако това се окаже дългосрочна деформация на световната икономика", заяви Лейн в своя реч в Берлин.

"Историята на епидемии в миналото е, че би могло да има значителен краткосрочен ефект от подобни събития, но няма да има дълготраен ефект", каза главният икономисти на ЕЦБ, твърдейки, че епидемията от SARS през 2003 година и други пандемии са естествен важен показател за подобен анализ.

В днешното си изказване Кристин Лагард не намекна за каквито и да било нови стъпки в политиката на ЕЦБ за противодействие на новите рискове. Тя каза, че бъдещите насоки на ЕЦБ по отношение на лихви и покупки на активи, известни като "количествени улеснения", действат като ефективен автоматичен стабилизатор.

ЕЦБ предупреждава отдавна, че глобалните рискове натежават върху икономическите перспективи пред еврозоната, но напоследък централната банка звучеше малко по-оптимистично, твърдейки, че рисковете изглежда отслабват.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо влиза в аптеката и започва да изброява на аптекарката: - бинт; - марля; - риванол; - кислородна вода; - лепенки; - обезболяващи; Аптекарката се притеснила и го пита -  - Да не е...
На този ден 03.08   1492 г. – Христофор Колумб отплава от пристанището Палос де ла Фронтера в Испания на Първата си експедиция с корабите Санта Мария, Пинта и Ниня. 1529 г. – В...