ЕЦБ удължи програмата за "количествени улеснения" до края на 2017-а, но при намаляване на нейния размер

09.12.2016 | 09:15
по статията работи: econ.bg
ЕЦБ подчерта, че е взела решение да остави без промяна основната лихва по операциите за рефинансиране
ЕЦБ удължи програмата за "количествени улеснения" до края на 2017-а, но при намаляване на нейния размер
Снимка: под лиценза на creative commons

На днешното заседание Европейската централна банка обяви, че запазва без промяна всички свои основни лихвени проценти, потвърждавайки очакванията на финансовите пазари. В същото време обаче банката оповести, че удължава срока на действие на програмата си за "количествени улеснения" поне до декември 2017-а година спрямо досегашния ѝ край през март догодина, но намалявайки от следващия април месечния размер на закупуваните финансови активи до 60 млрд. евро от настоящите 80 млрд. евро.

ЕЦБ подчерта, че е взела решение да остави без промяна основната лихва по операциите за рефинансиране (т.нар. "репо лихва") на ниво от 0,00%, депозитната си лихва на ниво от -0,4% и маргиналата заемна лихва на ниво от 0,25%.

Управителният съвет на банката продължава да очаква, че ключовите лихви ще останат в настоящите или в по-ниски нива за продължителен период от време и далеч, след като приключи програмата за "количествени улеснения".

По отношение на нестандартни парични политики, Управителният съвет взе решение да продължи покупките си по програмата за закупуване на активи (известна като "количествени улеснения") в текущия месечен темп от 80 млрд. евро до края на март 2017 година. От април 2017 година обаче, нетните покупки на активи ще бъдат намалени до месечен размер от 60 млрд. евро, като програмата ще продължи до декември 2017 година, или дори след този срок, ако това е необходимо, и във всеки случай, докато ЕЦБ не види устойчиво повишение на инфлацията в съответствие с целта за нейно повишение към малко под 2 на сто.

Очакванията на финансовите пазари бяха за удължаване на срока на действие на програмата за "количествени улеснения" с шест месеца до септември 2017-а година, но при запазване на нейния месечен размер от 80 млрд. евро.

Ако междувременно перспективите станат по-малко благоприятни или ако финансовите условия станат несъвместими с по-нататъшния напредък на инфлацията, Управителният съвет на банката възнамерява да увеличи програмата за "количествени улеснения" по отношение на нейния месечен размер и/или нейната продължителност. Нетните покупки на държавни облигации ще бъдат правени съвместно с реинвестиране на средствата от междувременно изтичащите падежи на закупените от ЕЦБ ценни книжа.

За да се гарантира продължаването на гладкото прилагане на програмата за покупки на активи в Евросистемата, Управителният съвет на ЕЦБ също така реши да направи някои промени на нейните параметри, които ще бъдат съобщени на пресконференцията на шефа на банката Марио Драги от 15:30 ч. На същата пресконференция г-н Драги ще коментира и причините за приетите днес решения.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 23.01   393 г. – Римският император Теодосий I провъзгласява 9-годишния си син Хонорий за съимператор. 1482 г. – Излиза първото печатно издание на Петокнижието. 1556...