Еврозоната с икономически растеж от 0,1% през третото тримесечие

14.11.2013 | 13:55
по статията работи: Симеон Досев
Южноевропейските държави продължават да показват признаци на възстановяване
Еврозоната с икономически растеж от 0,1% през третото тримесечие

Икономиката на еврозоната е нараснала само с 0,1% за периода юли-септември спрямо 0,3% за предходните три месеца. Този слаб растеж е една от причините Европейската централна банка (ЕЦБ) да понижи основната си лихва до нов исторически минимум от 0,25% през миналата седмица, пише „Би Би Си“.

Излезлите по-ранно данни показаха икономически спад във Франция от 0,1% за третото тримесечие. За същия период растежът в Германия се е забавил до 0,3% спрямо 0,7 за предишните три месеца, а Италия регистрира спад от 0,1% в сравнение с 0,3% през второто тримесечие.

Знаци за подобрение се забелязват в някой от най-пострадалите от финансовата криза страни от Южна Европа. Испания се връща към растеж за първи път от първото тримесечие на 2011 г., макар и в размер на едва 0,1%. Икономиката на Португалия също нараства-0,2% за последното тримесечие.

Възстановяването в еврозоната се очаква да продължи, като Европейската комисия предвижда растеж от 1,1% през следващата година и 1,7% през 2015 г.

По данни на Евростат през третото тримесечие на тази година БВП на 28-те страни членки на ЕС нараства с 0,1%.

Слаб износ

Когато икономиката на Франция нарасна с 0,5% през второто тримесечие на годината, страната излезе от рецесия, въпреки че много икономисти не очакваха страната да успее да задържи тези нива на растеж.

Данните на националната статистическа агенция показват, че износът във Франция е спаднал с 1,5% през третото тримесечие, а и бизнес инвестициите-с 0,6%.

Въпреки това френският финансов министър Пиер Московичи заяви убедеността си, че годишният икономически растеж в страната ще е между 0,1 и 0,2% през 2013 г.

„Знаехме, че третото тримесечие ще маркира пауза. Това не е изненада, не е индикатор за спад, не е рецесия“, заяви той.

Слабият износ е фактор за ниските нива на растеж и в Германия, смятат от статистическото бюро на най-голямата икономика в еврозоната. Според Дестатис нарастването на БВП с 0,3% през третото тримесечие се дължи главно на вътрешни за страната фактори.

„Публичните и домакинските разходи бяха по-високи спрямо предходното тримесечие. Инвестициите в оборудване и инфраструктура също са се увеличили в сравнение с второто тримесечие“, се казва в съобщението на статистическата служба. „От друга страна, търговския баланс постави спирачки на растежа на БВП. Докато вносът продължи да се увеличава, износът регистрира по-слаб импулс от предишните три месеца“.

Припомняме, че изнесените по-рано днес данни от НСИ показват, че икономиката на България е нараснала с 0,8% на годишна база през третото тримесечие и 0,6 спрямо периода април-юни.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 17.05   1395 г. – Обединени унгаро-влашки войски нанасят поражение на османската армия при Ровине, Влашко. 1498 г. – Корабите на Васко да Гама достигат до Индия. 1555...