Еврокомисията предлага повече подкрепа за културата и творчеството в бюджета на ЕС

30.05.2018 | 17:55
по статията работи: econ.bg
Еврокомисията предлага повече подкрепа за културата и творчеството в бюджета на ЕС
Снимка: под лиценза на creative commons

Европейската комисия предлага в следващия дългосрочен бюджет на ЕС за периода 2021—2027 г. финансирането за програма „Творческа Европа“, чрез която се подпомагат европейските сектори на културата и творчеството и аудио-визуалните произведения, да се увеличи на 1,85 милиона евро.

Мария Габриел, комисар по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество, заяви: „Нашата подкрепа за секторите на културата е от съществено значение за това европейската индустрия да увеличи своята конкурентоспособност. Чрез един стабилен аудио-визуален сектор, който можем да постигнем посредством направление „МЕДИА“ на програма „Творческа Европа“, ще бъде възможно да се поощрят европейската култура, идентичност и многообразие и да се спомогне за укрепването на общите ни ценности за свобода и плурализъм на медиите.“

Предложението на Комисията за укрепване на секторите на културата и творчеството в ЕС е съсредоточено върху три области:

1. „МЕДИА“: с 1,081 милиарда евро ще се финансират аудио-визуални проекти и ще се стимулира конкурентоспособността на европейския аудио-визуален сектор. Програма „МЕДИА“ ще продължи да подпомага развитието, разпространението и популяризирането на европейски филми, телевизионни програми и видеоигри. През следващите години ще бъдат инвестирани повече средства в рекламата и разпространението на европейски произведения на международно равнище и в новаторските подходи при разказването на истории, включително виртуалната реалност. Ще бъде създадена онлайн директория на филми от ЕС, за да се увеличат достъпността и видимостта на европейските произведения.

2. Направление „КУЛТУРА“: 609 милиона евро от новия бюджет ще бъдат предназначени за насърчаване на европейските сектори на културата и творчеството. Ще бъдат създадени проекти за сътрудничество, мрежи и платформи, които ще свързват талантливите хора на изкуството от цяла Европа и ще улесняват трансграничното сътрудничество между творците.

3. ОБЩИ ДЕЙСТВИЯ В СЕКТОРИТЕ НА КУЛТУРАТА И МЕДИИТЕ: със 160 милиона евро ще се финансират МСП и други организации, работещи в секторите на културата и творчеството.

Средствата ще се използват и за насърчаване на сътрудничеството в областта на културната политика в целия ЕС , за поощряване на свободата, разнообразието и плурализма на медийната среда, а също и за подпомагане на качествената журналистика и медийната грамотност.

Културата има положителна роля за устойчивостта на европейското общество и икономика.

Поради цифровизацията и глобалната конкуренция е необходима по-силна подкрепа за европейските сектори на културата и творчеството. Може да направим повече, за да стимулираме трансграничните продукции, да гарантираме по-широкото разпространение на европейските произведения и да се уверим, че извличаме максимална полза от цифровите технологии, като IP/18/3950, същевременно съхраняваме европейското културно и езиково многообразие. Освен това чрез укрепването на културата и творчеството в ЕС можем по-добре да подкрепим свободата и плурализма на медиите, които са от решаващо значение за поддържането на открити, приобщаващи и творчески общества. Ето защо Комисията предлага финансирането за програма „Творческа Европа“ да бъде увеличено.

Следващи стъпки

Бързото постигане на споразумение за дългосрочния бюджет на ЕС и неговите секторни предложения е много важно, за да се гарантира, че със средствата от ЕС се постигат резултати във възможно най-кратки срокове.

В случай на забавяне хиляди културни и творчески организации, мрежи или предприятия няма да могат да започнат своите проекти навреме. Фестивалите, в които участват европейски филми или музика, също може да срещнат финансови затруднения, а хиляди професионалисти в аудиовизуалния сектор ще бъдат възпрепятствани от участие в проекти, финансирани по линия на програма „Творческа Европа“.

Постигането на споразумение през 2019 г. относно следващия дългосрочен бюджет ще осигури плавен преход между настоящия (2014—2 020 г.) и новия дългосрочен бюджет, а също така ще гарантира предвидимост и непрекъснатост на финансирането, което е от полза на всички.

Контекст

Настоящата програма „Творческа Европа“ обхваща периода 2014—2 020 г. Предложението за нова програма „Творческа Европа“ е част от глава „Инвестиции в хората“ на предложението за дългосрочния бюджет на ЕС. Основната му цел е да насърчава европейската култура, която допринася за европейската идентичност. Новата програма също така ще осигури на гражданите

по-голямо поле за действие, като се насърчават и защитават основните права и ценности и се създават възможности за демократично участие в политическия процес и гражданското общество.

В продължение на много години европейската подкрепа за културния и аудио-визуалния сектор се предоставя чрез различни програми за финансиране. Програма „Творческа Европа“ за периода 2014—2 020 г. представлява единствена по рода си платформа за координирана и конструктивна подкрепа за секторите на културата и творчеството по целия континент. Предложената нова програма се основава на натрупания опит и има за цел да запази и подсили добре работещите елементи. Тя се опира също така на обявената за 2018 г. Европейска година на културното наследство, чиято цел е да се повиши осведомеността за европейското споделено, но многообразно наследство, и да се укрепи европейската идентичност.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 16.02   1568 г. – Издадена е присъда от Светия престол, с която цялото население на Нидерландия, с изключение на няколко поименно изброени лица, е осъдено на смърт. Тя става...