Европа все повече ще зависи от внос на месо, за да покрива своите нужди. Това заяви на пресконференция в БТА генералният секретар на Европейската асоциация на търговците на месо и живи животни Жан-Люк Нерио. По думите му има спад на предлагането и утежняване на дефицита на производството по отношение на консумацията. Той посочи, че при месото от овце и кози този дефицит е около 20%, а при говеждото - около 4-5%.
Средносрочните перспективи показват, че тези тенденции ще се задълбочават, ще продължава намаляването на производството и увеличаването на дефицита, каза Нерио. С оглед на световната демография, консумацията на месо ще се удвои, посочи експертът и отбеляза, че селското стопанство трябва да успее да отговори на това търсене.
Той цитира данни, според които на европейско ниво при овцете и козите поголовието е спаднало от 102 млн. глави на 87 млн., като в говедовъдството тенденцията е подобна. По думите на Нерио в България също има спад на броя на животните - през последните четири години в България овцевъдството се е "свило" с 8-8.5%. Според него тази тенденция може да бъде обърната, и сред средствата за това трябва да се цитира Общата селскостопанска политика, която дава възможност за масирана финансова помощ.
Жан-Люк Нерио посочи, че някои държави членки на ЕС са активирали механизмите на ОСП, за да подкрепят своите животновъди. Така Франция е отделила през 2009 г. бюджет от 131 млн. евро годишно.