Европейските акции поскъпват след серия от добри финансови отчети на водещи компании

11.08.2016 | 16:45
по статията работи: econ.bg
Европейските акции поскъпват след серия от добри финансови отчети на водещи компании
Снимка: БГНЕС

В началото на днешната търговия европейските пазари на акции отвориха на негативна територия, следвайки първоначално солидно понижение на петролните цени за трета поредна сесия на търговия. Но серията добри финансови отчети на важни европейски компании и последвалото заличаване на загубите на петролните пазари обърна посоката на движение и повечето основни фондови индекси вече бележат повишения  с изключение на британския FTSE100, който се понижава с 0,31%.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 отвори с предпазливо понижение от около 0,2%, но след това успя да отскочи от сутрешното си дъно и вече нараства с 0,35% до 345,25 пункта - ново негово най-високо ниво от 23-ти юни насам, когато изненадващият вот на британците за напускане на ЕС провокира първоначален срив на европейските борси с над 10%, преди обаче да последва почти цялостно тяхно възстановяване.

Немският фондов индекс DAX нараства с 0,6% към нов връх за настоящата година от 10 722 пункта въпреки серия смесени финансови резултати на водещи германски компании. Акциите на Henkel нарастват с над 4%, след като голямата компания за производство на потребителски стоки отчете повишение на печалбата си за второто тримесечие с 8% и повишение на общите продажби с 3,2%. Това даде основание на Henkel дори да повиши прогнозите за финансовите си резултати през цялата настояща година.

Скок с над 4% бележат и акциите на TUI Group, тъй като немският туроператор потвърди своите прогнози за печалбата през текущата година, отбелязвайки, че туристическите пътувания към Испания, Гърция и далечните дестинации са компенсирали спада в резервациите за Турция и Северна Африка.

Повишения бележат дори и акциите на Deutsche Telekom и RWE, въпреки че двете водещи немски компании отчетоха понижения на печалбите през второто тримесечие. Акциите на Deutsche Telekom нарастват с 0,32%, докато тези на RWE - с 1,2% въпреки драматичен спад на печалбата на немския енергиен концерн.

В същото време акциите на други две големи германски фирми - SAP и на Adidas поскъпват до рекордни върхове.

По-сериозен спад с 5,5% бележат акциите на немската компания K+S, след като тя прогнозира спад на печалбата си за 2016-а година с над 50 на сто. Понижение с 1,5% регистрират и акциите на Thyssenkrupp след спад с 34% на печалбата през второто тримесечие.

Френският фондов индекс CAC40 се повишава с 0,75%, а италианският MIB - с 0,26%. Повишение с 0,34% бележи и индексът на борсата в Мадрид Ibex-35 след информации, че досегашният испански премиер Мариано Рахой е близо до постигането на споразумение с центристката партия Ciudadanos ("Сиудаданос") за формиране на новото правителство на страната.

Единствено британският индекс FTSE100 губи 0,3% от стойността си, следвайки спада на акциите на строителните и на енергийните компании, като това би представлявало първо негово понижение от шест сесии насам.

 

Строителният сектор е подложен на натиск след резултати от последно проучване на RICS, показващо, че цените на жилища във Великобритания са нараснали през юли с най-слабо темпо от три години насам, като в същото време се очаква понижение на жилищните цени в Лондон в рамките на следващите 12 месеца.

 

Акциите на Berkeley Group Holdings PLC падат с 5,66%, на Persimmon PLC се понижават с 1,95%, на Counterpart Taylor Wimpey PLC - с 2,41% и на Barratt Developments PLC - с 1,74%.

 

По-скромно понижение отчитат и акциите от енергийния сектор, въпреки че петролните цени парираха своя първоначален спад от близо 1% и вече дори бележат слабо повишение. Акциите на British Petroleum се понижават с 0,14%, а на Royal Dutch Shell PLC - с 2,37%. Понижение бележат и акциите на компании, свързани с петролния бизнес, които са извън Великобритания. Акциите на Tullow Oil PLC се понижават с 1,76%, на норвежката Statoil ASA - с 0,67% и на италианската ENI SpA - с 0,37%.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 27.09   1529 г. – Започва Обсадата на Виена, след като Сюлейман I напада града. 1540 г. – Папа Павел III узаконява, създадения шест години по-рано от Игнаций Лойола,...