Евростат: В България инфлацията през януари намалява

01.03.2013 | 10:40
по статията работи: Петя Бързилска
През първия месец на годината в Гърция е отчетена инфлация от 0%
Евростат: В България инфлацията през януари намалява

Инфлацията на годишна база в България през януари 2013 г. е в размер на 2,6%. Това показват изнесените данни на Европейската статистическа служба Евростат.

Показателят намалява с 0,2 процентни пункта спрямо декември миналата година, когато измерената годишна инфлация е в рамките на 2,8%. Спрямо януари 2012 г. инфлацията, изчислена на база хармонизирания индекс на потребителските цени, се покачва с 0,7 процентни пункта. През първия месец на миналата година тя е в размер на 1,9%.

По предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ) годишната инфлация в България през януари 2013 г. е в размер на 4,4%. Изчислена обаче на база на хармонизирания индекс на потребителските цени годишната инфлация за януари 2013 г. спрямо януари 2012 г. е 2.6%

Показателят на инфлацията за еврозоната е 2% през януари 2013 г., Той намалява спрямо декември, когато е 2,2%. Спрямо първия месец на миналата година показателят на база потребителски цени също намалява, като през януари 2012 г. е 2,7%.

Същевременно инфлацията общо за Европейския съюз през януари тази година е в рамките на 2,1%. Тя намалява в сравнение с декември миналата година, когато е 2,3%. На годишна база също се вижда спад, като година по-рано отчетената инфлация е 2,9%.

През първия месец на тази година най-ниска годишна инфлация е отчетена в Гърция (0%), Португалия (0,4%) и Латвия (0,6%). Същевременно най-високи стойности на инфлация през януари 2013 г. има в Румъния (5,1%), Естония (3,7%) и Холандия (3,2%).

Спрямо декември 2-13 г. темпът на инфлация намалява в 23 страни-членки на ЕС, остава стабилна в една и се увеличава също в една държава-членка.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
Катаджия спира кола... - Защо карате с превишена скорост? - Ами заседях се с приятели, празнувахме Великден, а пък жената сигурно се е притеснила. - Какъв Великден, той мина преди няколко...
На този ден 25.08   55 г. пр.н.е. – Юлий Цезар напада Британия. 325 г. – Никейският събор определя правилата за изчисляване на датата на Великден в християнската църква. 1580 г....