Едва половината от българите планират ваканцията си предварително

28.08.2012 | 17:59
по статията работи: Ралица Стоянова
Практиката да се купуват принадлежности за ваканцията предварително е много характерна за българина
Едва половината от българите планират ваканцията си предварително
Снимка: Sxc.hu

Едва половината от българите планират ваканцията си предварително, докато в Европа този процент е малко по-висок – 58%. 73 на сто от българите си опаковат багажа в последния момент – вечерта преди заминаване на път, а в Европа това правят 68%.

Това показва проучване, направено от застрахователната компания ING, проведено в 10 страни в Европа: Холандия, България, Гърция, Испания, Румъния, Словакия, Полша, Чехия, Турция и Унгария, което беше представено по време на пресконференция на дружеството днес.

Въпреки че взимаме решение за ваканцията си по-късно от европейците, определяме предварително бюджета си за почивка (84% от българите правят това при 71% от европейците) и се придържаме към него по-стриктно от европейците (74% от българите при 52% от европейците).

Практиката да се купуват принадлежности за ваканцията предварително е много характерна за българина – 80%, а за останалите европейски страни това е почти закон – 89%.

По отношение на финансовата грамотност хората в България не се различават съществено от останалите европейци, сочи проучването. 22% от българите имат много ниска финансова грамотност, при 20 на сто в Европа. Основни финансови познания имат 66% от хората у нас, също толкова е средният процент и за Европа.

Добри финансови познания имат 11% от българите, при 12% в Европа. Отлична е финансовата грамотност на 1% от българите, а такава имат средно 2 на сто от европейците.

Както българите, така и за европейците, когато получават бонуси, най-често ги използват за изплащане на дългове. 40% от хората в България биха похарчили бонуса си именно за това, а в останалите изследвани европейски страни – 37% от хората.

43% от всички европейци понастоящем не разполагат с финансов резерв за спешни нужди. Между 2010 и 2012 г. има лек спад в броя на потребителите с подобен резервен фонд. Наличието на финансов фонд за неотложни нужди в България е много по-ограничено в сравнение със средното за Европа - 59% от българите нямат такъв фонд (при средно 43% за изследваните европейски страни).

Българите значително по-рядко вземат финансови решения самостоятелно. Само 17% от хората у нас вземат напълно самостоятелно финансови решения, докато в Европа този процент е 26 на сто. 54% от българите вземат решения заедно със семейството си. 9 на сто се осланят на финансови специалисти и вземат решения самостоятелно, а 19% се консултират и със семейството си и с експерти в областта на финансите.

62% от българите мислят в дългосрочна перспектива за своите финанси при 70% за европейците. Когато решават финансови дилеми, 37 на сто от българите се доверяват на интуицията си, а 63 на сто разчитат на фактическия опит. В Европа разпределението по този показател е 31% на 69% съответно.

60% от българите предпочитат да размишляват, преди да вземат решение по финансов въпрос, а 40% действат веднага. При останалите страни в Европа процента на размишляващите е още по-голям – 72 на сто спрямо 28 на сто за тези, които действат бързо.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 23.11   176 г. – Римският император Марк Аврелий отпразнува триумфа си на победител след 8-годишно отсъствие от столицата, през което време ръководи военни операции. 1492 г....