Едва 13% от предприемачите у нас са доволни от нивото на висшето образование

24.02.2016 | 13:00
по статията работи: Десислава Маданска
Най-търсени в бъдеще продължават да са кадри, завършили технически специалности
Едва 13% от предприемачите у нас са доволни от нивото на висшето образование
Снимка: Thinkstock/Guliver

Негативната оценка на работодателите за знанията на завършилите висше образование в България трайно се затвърждават. Едва 13% от предприемачите у нас са доволни от нивото на висшето образование у нас. Това става ясно от проучване сред членовете на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) за нивото на образованието и прогнози за търсените специалисти.

Повече от две трети от анкетираните (67%) считат, че на студентите са им необходими допълнителни знания. Резултатите са същите както и през 2008 година. Тогава делът на фирмите с това мнение е 68 на сто. Крайно негативни оценки за подготовката на студентите у нас изразяват 20% от анкетираните.

Основните пропуски в образованието на младите хора според представителите на бизнеса са в професионалните умения и в базисните икономически познания.

На следващо място близо 45% от фирмите считат, че на младите хора им липсват също умения за работа в екип, а според 38% - и на предприемаческо мислене.

В анкетата работодателите отбелязват че на завършилите образование им липсват практически познания и трудно правят връзката между теоретичната подготовка и нейното практическото приложение.

През следващите 5-10 години фирмите се ориентират към наемане на хора със средна или висока квалификация. Само 1% от работодателите планират назначаване на нискоквалифицирани работници.

Най-търсени в бъдеще продължават да са кадри, завършили техническо образование, включително информатици, като спрямо предходни проучвания продължава да расте броя на фирмите, които планират да наемат служители, завършили информатика.

Според членовете на БТПП най-голямо изоставане в качеството на обучение има при висшето образование и при средното професионално. Обучението в езиковите гимназии традиционно има най-малко неодобрение – само 3% от фирмите.

Единодушно се подкрепя от членовете на Палатата идеята за провеждане на ежегодно проучване за необходимостта от конкретни професии, с което да се съобразяват в приема университетите/професионални училища.

Категорично мнение сред деловите среди е, че е необходимо да се увеличи броя на младежите в схеми за стажуване/чиракуване. Според анкетираните има необходимост от реално практическо обучение и на студентите, и на учениците, а не само натрупване на теория.

В отговорите на фирмите с проличава необходимостта да се преразгледа финансирането на база брой учащи се, което води до огромни компромиси с качеството на обучение. Според работодателите следва да има и по-високи критерии за приемане в университетите. Да има данъчни облекчения за фирми, предоставящи стипендии на студенти/ученици – това е също едно от предложенията на работодателите в анкетата. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 07.07   175 г. – Комод е обявен за император на Римската империя. 1456 г. – При повторно разглеждане Жана д'Арк е оправдана от обвинението в ерес 25 години след...