Единната сметка на НАП ще спести 50 млн. лв. от платежни формуляри

04.02.2013 | 15:27
по статията работи: Теодора Пенева
От тази година внасяме данъците и осигуровките си на една банкова сметка
Единната сметка на НАП ще спести 50 млн. лв. от платежни формуляри

От тази година плащанията за данъци и осигурителни вноски ще се внасят по една банкова сметка, припомнят от Националната агенция за приходите (НАП). По друга сметка ще постъпват сумите за допълнително задължително пенсионно осигуряване (ДЗПО), а сумите, платени в производство по принудително изпълнение (задължения, за които има образувано изпълнително дело) – по набирателна сметка на НАП.

Изчисленията на приходната агенция са показали, че административното облекчение ще спести на бизнеса и гражданите средногодишно 50 млн. лв. заради намаления брой платежни нареждания, необходими за плащане към бюджета. Освен това ще се понижи лихвата за просрочени осигуровки, като тя ще се изравни с тази за просрочени данъци – в размер на основния лихвен процент (ОЛП) плюс 10%.

С въвеждането на единната сметка настъпват и някои срокови промени. Така например осигуровките ще се извършват до 25-то число на месеца, следващ този, за който се отнася вноската. Значителни промени ще има и в механизма на деклариране на авансовите вноски по Закона за корпоративното подоходно облагане.

Основната разлика спрямо досегашния ред за погасяване на публични вземания е, че постъпилите плащания след началото на 2013 г. ще се обвързват автоматично с вписаните в данъчно-осигурителната сметка на лицето задължения по реда на тяхното възникване, а всяко плащане се насочва към първото по време на възникване задължение, обясняват от приходната агенция.

Нови декларации

Проектът за въвеждането на единна сметка е наложил въвеждането на нови данъчни декларации, както и на промени в съществуващите такива. Новите моменти са следните:

  • Декларация по чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ и чл. 201, ал. 1 от ЗКПО за дължими данъци – подава се за авансовите данъци по чл. 43 и 44 от ЗДДФЛ; окончателните данъци по глава шеста от ЗДДФЛ и за данъците при източника по реда на чл. 194 и 195 от ЗКПО. Декларацията се подава в сроковете за внасяне на дължимите данъци.
  • Годишна данъчна декларация по чл. 92 от ЗКПО за 2012 г. – с тази декларация се декларират и дължимите авансови вноски за корпоративен данък за 2013 г.
  • Декларация по чл. 88 за промени на авансовите вноски и по чл. 87а, ал. 2 и 3 от ЗКПО за първоначално деклариране на тримесечни авансови вноски – чрез тази декларация се правят промени (увеличение или намаление) на вече декларираните с Годишната декларация по чл. 92 от ЗКПО авансови вноски. Тази декларация се подава и от новоучредени в резултат на преобразуване дружества, които правят тримесечни авансови вноски. При деклариране на промени на авансовите вноски няма срок за подаване на декларацията, но промените (увеличението или намалението) се ползват едва след подаването. При първоначално деклариране на тримесечни авансови вноски от новоучредени дружества в случаите на преобразуване, декларацията се подава в срока за извършване на първата авансова вноска.

Повече информация за новата данъчна кампания, както и отговорите на най-популярните въпроси, свързани с новите административни положения, можете да откриете на интернет страницата на НАП, в офисите на съответните териториални дирекции или по телефона.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 30.11   1406 г. – Григорий XII е избран за папа. 1700 г. – В битката при Нарва шведската армия, предвождана лично от крал Карл XII, побеждава значително...