Една трета от фирмите у нас развиват дейността си чрез социални медии

11.12.2015 | 13:10
по статията работи: Десислава Маданска
Над 91% от предприятията имат достъп до интернет
Една трета от фирмите у нас развиват дейността си чрез социални медии

Почти една трета от предприятията у нас използват различни видове социални медии, за да развиват дейността си и да разширяват своето интернет присъствие. Най-популярни са социалните мрежи (Facebook, LinkedIn, Google+ и др.), в които 38% от предприятията с 250 и повече заети лица поддържат свой профил. Големите компании са най-активни и при използването на уебсайтове за споделяне на мултимедия (VBox7, YouTube, Flickr, Picassa, SlideShare и др.) - 14.2%, докато при малките предприятия с 10 - 49 заети лица относителният дял е едва 6,2%. Това става ясно от изследване на Националния статистически институт (НСИ).

Основните цели, за които предприятията използват социални медии, са подобряване на имиджа на предприятието или на пазарния продукт - например реклама, промоции, получаване и отговаряне на мнения, отзиви, въпроси от клиенти и сътрудничество с бизнес партньори или други организации. Най-малък е делът на предприятията, които включват своите клиенти в разработването или обновяването на стоките или услугите.

Резултатите от проведеното през 2015 г. изследване показват, че 93% от предприятията използват компютри, а 91.3% имат достъп до интернет. Високоскоростният и надежден интернет достъп става все по-необходим за предприятията, като през текущата година 71,3% от тях използват фиксирана широколентова интернет връзка, а 44,7% имат мобилна широколентова връзка.

Максималната скорост за изтегляне на данни също нараства и половината от предприятията, които използват фиксирана широколентова интернет връзка, разполагат със скорост по-висока от 30 Mbps.

Близо половината от предприятията (48,2%) разполагат със собствен уебсайт, като най-голям е техният дял при компаниите с 250 и повече заети лица (84,4%). На своя уебсайт предприятията основно предоставят информация за предлаганите стоки и услуги (82,3%), описват политиката си за поверителност и защита на данните (36,2%), както и поставят връзка или препратка към профила си в социална медия (29,8%).

През 2015 г. 29,1% от заетите лица в предприятията са използвали компютър за изпълнение на служебните си задължения поне веднъж седмично, а на 25% от работещите е осигурен достъп до интернет. При малките предприятия (10 - 49 заети лица) се наблюдава най-висок относителен дял на заетите лица, които използват компютри (31,2%), както и на заетите, използващи интернет (28,4%). Данните от проведеното изследване показват, че все повече предприятия предоставят преносими устройства на своите служители. През тази година 8,4% от заетите лица в предприятията са използвали преносими устройства за служебни цели, което е с 1,2 процентни пункта повече в сравнение с предходната година.

Информационна сигурност

През 2015 г. в изследването беше включен специален модул за използването на политика за информационна сигурност от предприятията. Информационната сигурност се отнася до мерки, контролни механизми и процедури, прилагани на информационните системи, за да се гарантира цялост, достоверност, пригодност и поверителност на данните и системите. Данните показват, че 18,6% от предприятията имат официална политика за информационна сигурност, докато през 2010 г. този относителен дял е бил едва 6,8%. Най-загрижени относно сигурността на данните и информационните системи са големите компании с 250 и повече заети лица, 54.4% от които имат официално определена политика за информационна сигурност.

Основните рискове, описани в документите, свързани с политиката за информационна сигурност, са унищожаване или влошаване на качеството на данните поради атака или неочакван инцидент, разкриване на поверителни данни поради външно проникване или по случайност и недостъпност на ИКТ услугите поради външни атаки.

Повече от две трети от предприятията с официално дефинирана политика за информационна сигурност се грижат тя да бъде актуализирана редовно, като най-голям е относителният им дял при средните предприятия с 50 - 249 заети лица, 75,6% от които са обновили стратегиите си за управление на инциденти, свързани със сигурността през последната година.

Електронна търговия

Електронната търговия представлява покупка или продажба на стоки или услуги, осъществена чрез интернет магазин, уебприложения или автоматизиран обмен на данни.

Данните от проведеното през 2015 г. изследване показват, че през предходната календарна година 8,7% от предприятията продават своите продукти и услуги онлайн, като голяма част от тях предлагат на своите клиенти възможността да заплащат своите покупки онлайн чрез кредитна или дебитна карта, директен дебит или чрез система за електронни разплащания (41,1%).

Най-много продажби са осъществени към клиенти от България (95,1%), но не малко предприятия предлагат своите продукти и услуги на клиенти от други европейски държави (32,6%) или от други страни извън ЕС (20,7%).

През 2014 г. 86,1% от предприятията продават стоки и услуги чрез уеб базирани технологии, а съобщения от тип EDI (електронен обмен на данни) се използват от 24,3% от предприятията.

Увеличение се наблюдава в относителния дял на предприятията, осъществили покупки онлайн, като през текущата година 13% от тях закупуват стоки или услуги по интернет, което е с 2,4 процентни пункта повече в сравнение с предходната година.

Най-активни при използването на електронна търговия за подобряване на своя бизнес са големите предприятия, 23,9% от които осъществяват покупки по мрежата, а 14,4% продават стоки или услуги онлайн.  

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 11.07   1346 г. – Карл IV е избран за император на Свещената Римска империя. 1733 г. – Осветена е катедралата в Санкт Петербург, известна като Петропавловски събор...