Екоминистерството започва екооценка на проекта за разширение на газовото хранилище "Чирен"

13.10.2021 | 14:05
по статията работи: econ.bg
За обединената процедура екоминистърът Асен Личев е уведомил възложителя и кметовете на девет населени места в прилежащата територия на подземното газово хранилище
Екоминистерството започва екооценка на проекта за разширение на газовото хранилище "Чирен"
Снимка: БГНЕС

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) започва работата по Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) при разширението на газовото хранилище "Чирен", съобщи пресцентърът на министерството. От страна на "Булгартрансгаз" ЕАД са постъпили общо три инвестиционни предложения, които ще бъдат обединени.

За обединената процедура екоминистърът Асен Личев е уведомил възложителя и кметовете на девет населени места в прилежащата територия на подземното газово хранилище. Възложителят е посочил, че разширението на капацитета на "Чирен" е ключов фактор за сигурността на доставките за България и стимулиране на търговията с газ в целия регион.

На база извършени през годините изследвания е взето решение за поетапно разширение на хранилището, с което се цели увеличаване на дневната производителност до 10 млн. куб. м на ден (сега максимум 4.7 млн. куб. м на ден).

Ще се работи по три направления:

проектиране и изграждане на нови надземни съоръжения - компресорна станция с всичките ѝ прилежащи технически съоръжения и нова газоизмервателна станция;

проектиране и изграждане на подземни съоръжения - десет нови високодебитни експлоатационни и три наблюдателни сондажа, ликвидация на някои от старите сондажи, както и нови връзки на експлоатационните сондажи с компресорната станция;

проектиране и изграждане на газопровод, свързващ "Чирен" със съществуваща газопреносна система в землището на с. Бутан, община Козлодуй.

Предстои да се проведе обединена процедура по ОВОС, като в конкретния случай това е текуща обща процедура по ОВОС с процедура по одобряване на актуализиран доклад за безопасност и процедура по издаване на комплексно разрешително.

Екоминистерството припомня, че още от 2013 г. проектът за разширение на "Чирен" е включен в списъка с проекти от общ интерес за Евросъюза, с което е признат като ключов за европейската енергийна инфраструктура.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 17.10   1448 г. – Започва Косовската битка – сражение между войските на унгарския управител Янош Хуняди и османския султан Мурад II, състояло се на Косово поле. 1483...