Експерти: БНБ няколко пъти отказвала помощ от Експертния съвет за КТБ

10.09.2014 | 08:59
по статията работи: econ.bg
Бездействието на Централната банка допринася за влошаване на ситуацията, заяви Васил Велев
Експерти: БНБ няколко пъти отказвала помощ от Експертния съвет за КТБ
Снимка: Булфото

Българската народна банка (БНБ) по необясними причини отхвърля протегнатата ръка на Експертния консултативен съвет по въпросите на Корпоративна търговска банка (КТБ). Това станало ясно на срещата вчера при главния прокурор Сотир Цацаров във връзка с напрегнатата ситуация около съдбата на поставената под специален надзор финансова институция. Това каза в ефира на TV7 експертът Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал.

"Всички институции изглежда се съобразяват с независимостта на БНБ, но очевидно БНБ изглежда зависима от така нареченото задкулисие", коментира той и подчерта, че Централната банка има голяма вина за случилото се в банковата система.

Велев коментира, че на БНБ официално няколко пъти е предлагана подкрепа в писмен вид, с позоваване на текстове от закона, но не са се възползвали от тази подкрепа.

"С всеки изминал ден цената и загубите стават все по-големи. С бездействието си БНБ допринася за влошаване на ситуацията. Цената за оздравяване на банката е много по-ниска от цената, която ще плати обществото, ако тя бъде закрита", посочи експертът.

Според Велев банката може да бъде оздравена. "БНБ има много широки правомощия и инструментариум, с който може да го направи", допълни той.

От срещата с главния прокурор се стигнало и до извода, че настоящото законодателство може да се ползва по казуса КТБ и БНБ може да действа в рамките му.

"От Експертния консултативен съвет за КТБ предложихме конкретни мерки, искахме първоначално този съвет да бъде под егидата на БНБ – отказа ни се. Искахме срещи с БНБ – образно ни казаха "Вие не разбирате, не е ваша работа", заяви от своя страна Николай Ненков, вицепредседател на КНСБ.

Той посочи, че при допускане на фалит на КТБ ще се възникне системен риск за цялата банкова система – множество фалити на фирми, съкращения, неизплащане на заплати.

"Най-страшното е, ако проблемът продължи по веригата и пострадат други банки", коментира Ненков.

Вчера Централната банка се отметна за цялостния доклад за състоянието на Корпоративна търговска банка , който трябваше да бъде представен на 21 септември. От институцията не потвърдиха, че подобен документ ще бъде изнесен другата седмица.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 18.04   1506 г. – Започва строителство на базиликата Свети Петър в съвременния и вид. 1599 г. – Испанският крал Филип III Испански се жени за австрийска ерцхерцогиня...