Българското мляко изчезва и ще стане лукс до няколко години. Това заяви пред Агенция "Фокус" председателят на Българското агросдружение Господин Господинов. Според него са нереални представяните периодично от земеделското министерство данни за количествата на произвежданото българското краве мляко.
В момента почти в цялата страна животновъдите намаляват поголовно броя на животните си заради работа на загуба и неяснотата какво ще се случва в сектора след въвеждането на европейските изисквания за хигиена на млякото от следващата година. Все още няма яснота дали ще се поиска нов гратисен период.
Кравите отиват на кланица. Просто състоянието плачевно, коментира експертът. Според него тенденцията за ликвидиране на говедовъдството у нас остава трайна и е заради приемането на страната ни в ЕС, което се е отразило фатално за отрасъла.
В същото време у нас се доставят огромни количества концентрирано обезмаслено мляко от различни европейски страни. Внася се и сухо мляко. Суровината е два пъти по-евтина, отколкото литър произведено у нас краве мляко.
Микробиологичните и физикохимичните качества на чуждото мляко са много по-добри от тези на българското. Родната суровина обаче е много по-добра на вкус. Именно благодарение на това сиренето и кашкавалът са много по-вкусни, отколкото направени с чужда суровина, обясни Господинов.