Появилото се кисело мляко от по 9 стотинки през последните седмици съдържа растителна мазнина и това е упоменато на етикетите, но хората често пренебрегват написаното заради цената. Това обясни тази сутрин в ефира на телевизия Pro.bg. Симеон Присадашки, зам.-председател на Асоциацията на млекопреработвателите у нас.
Обединението днес организира кръгла маса, за да каже "не" на дъмпинговите цени на продуктите. Според Присадашки тези цени не помагат на никого - нито на производителя, нито на преработвателя на млечни продукти, нито на потребителя.
За да е качествено киселото мляко, то трябва да съдържа свежо мляко, може и сухо мляко до 3 процента и свежа закваска. Наличието на консерванти е свързано с глобализацията на пазарите, обясни Симеон Присадашки. Той добави, че няма търговска верига, която ще поиска мляко със срок на давност 3-4 дни.
Другите млечни продукти - кашкавал и сирене, трябва да са зреят поне 40 дни. Това потребителят трудно би разбрал, обясни експертът. Той допълни, че качественият продукт трябва да е нито много твърд, нито много мек и да не се разслоява.