Експерт: ЕRM 2 не е чакалня, а тренировъчна зала

30.06.2017 | 15:45
по статията работи: econ.bg
Това коментира пред БНР председателят на Европейския институт за стратегии и анализи и бивш заместник-министър на финансите Илия Лингорски
Експерт: ЕRM 2 не е чакалня, а тренировъчна зала
Снимка: под лиценза на creative commons

ERM2 нито е чакалня нито е предверие към еврозоната. Това е място, в което получаваш една пътна карта от реформи и тренираш много здраво под надзора на треньора.

Това коментира пред БНР председателят на Европейския институт за стратегии и анализи и бивш заместник-министър на финансите Илия Лингорски, като подчерта, че в условията на валутен борд и благодарение на него България се развива успешно и устойчиво, избягвайки съществени макроикономически шокове, сполетели през това време други държави.

България мина през макроикономически дисбаланси преди 10, преди 15 години, пък и през последните, които за други страни биха били катастрофални, и единственото благодарение на което това се случи толкова гладко е именно валутният борд. Така че, ако нещо сме направили действително разумно, макар и под принудата на обстоятелствата и, разбира се, външните фактори („плашилата“ - като МВФ по онова време), и което е дало много-много стабилизиращ и позитивен за развитието ни ефект, то тази реформа е въвеждането на валутния борд, каза експертът. 

Той припомни, че не навсякъде по света валутни бордове като нашия или в други форми са сработвали така успешно. У нас наистина той даде много добър ефект. 

Анализаторът отбеляза, че сега за България е много важно присъединяването към Валутния механизъм 2 (ERM2), често наричан „чакалня“ на Еврозоната. По-точно е обаче този механизъм да се нарече „тренировъчна зала“ за Еврозоната, присъединяването към която ще следващата голяма цел, отбеляза Лингорски.

Аз не я наричам „чакалня“. Някои я наричат “предверието“. Аз считам, че това е място, в което човек не седи да си чака просто реда и да гледа колко му е стабилен курсът на валутата, както е нашият, а е място, в което получаваш една пътна карта от реформи и тренираш много здраво под надзора на треньора, а именно институциите на еврозоната и всичките си съотборници - бъдещите партньори в Еврозоната, за да приведеш своята институционална рамка и своята икономическа среда в синхрон с останалите. Тоест това е много повече като „тренировъчна зала“, ако щете, но това е система и механизъм, който завинаги ще запечати сигурността на валутния борд до приемането на еврото в България - дори да е след 10, дори да е след 15 години, каза Лингорски. 

По думите му някои от Прибалтийските страни с валутен борд преминаха през Валутен механизъм 2 за период от повече от 10 години и бяха много успешни. Направиха го по времето на икономическата криза в Европа и в еврозоната, отбеляза още Илия Лингорски, който беше категоричен, че отмяната на валутния борд без влизане във Валутния механизъм 2 е много лош сценарий за нашата страна. 

Според него с влизането във Валутен механизъм 2 ние ще бъдем сигурни, че никой няма да се изкуши да събори валутния борд, каквито гласове и ние чуваме през последните години. Чуваме ги неведнъж, чували сме ги от бивши министър-председатели на България. 

Финансистът смята, че в България от определени среди, които имат интерес от това у нас да не се провеждат реформи, затрудняващи „сенчести“ бизнес модели, се насажда страх от присъединяването към Еврозоната.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 21.10   1097 г. – Първи кръстоносен поход: Кръстоносците предвождани от Годфрид дьо Буйон, Боемунд I Антиохийски и Раймон Тулузки започват Обсадата на Антиохия. 1520 г....