Експерт: НЕК е черната дупка на българската енергетика

19.02.2013 | 15:27
по статията работи: Теодора Пенева
Компанията има 700-800 млн. лева задължения към енергийните доставчици
Експерт: НЕК е черната дупка на българската енергетика

Националната електрическа компания (НЕК) е "черната дупка на българската енергетика", заяви пред БГНЕС енергийният експерт към КТ "Подкрепа" Ангел Божилов. "Всички изкривявания и грозни схеми вървят през тази компания, която е във фактически банкрут от две години", коментира той.

"Както като потребители сме поставени в положение на крепостни селяни спрямо ЕРП-тата, така и тези ЕРП-та са поставени в такова положение към НЕК".

Според Божилов дейността на НЕК поставя риска от сриването на българската енергетика. Затова е необходим кризисен мениджмънт в сектора. "Не бива да храним илюзии, че с магическа пръчка тази цена за потребителите ще намалее", добави експертът.

Мнението му е, че е налице забавяне на либерализацията в България, което е катастрофално. "Това е единствената държава, в която енергосистемният оператор не стои на върха на системата, за да контролира, а служи като придатък на една държавна компания", каза Божилов и добави, че българската енергосистема е единствената, която не разполага с газови мощности.

Националната електрическа компания е в технически фалит. Тя има огромни неизплатени задължения към доставчиците в размер на 700-800 млн. лв. "Тази компания е взимала безумни инвестиционни решения, харчила е милиарди от нашите пари за тези решения, и то в нарушение на закона", заяви експертът и даде за пример фактът, че НЕК участва в проекта за изграждането на АЕЦ "Белене", без да има нужния лиценз за това.

Според експерта е необходимо електроенергийният системен оператор максимално бързо да бъде отделен от НЕК, за да бъде "прочистен от хора, които го управляват сякаш мрежите за високо напрежение на България започват и свършват в задния му двор". "Там трябва да се сложи ред, и то незабавно", категоричен бе той.

Оцени статията:
5.00/2
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 26.04   1336 г. – Франческо Петрарка изкачва връх Ванту – символичен рожден ден на алпинизма. 1802 г. – Наполеон Бонапарт подписва обща амнистия, която позволява...