Електронни такси заменят винетките през 2016 г.

02.01.2013 | 08:23
по статията работи: Петър Чернев
След промяната вероятно шофьорите на камиони ще плащат ТОЛ такси за изминати километри
Електронни такси заменят винетките през 2016 г.

Въвеждането на система за електронно таксуване, с която е напълно възможно да бъде за изминато разстояние по пътищата и трябва да замени сегашните винетни стикери за период от време, ще може да се осъществи до 2016 г. Това става ясно от писмена кореспонденция на министрите на регионалното развитие Лиляна Павлова и на транспорта Ивайло Московски в отговор на зададени към тях въпроси по темата от синия депутат Михаил Михайлов, както и от документацията към обявения конкурс за избор на консултант за промяна в настоящия модел на заплащане.

Според Московски проектът за изготвянето на анализа трябва да стартира в началото на 2013 г. Консултантът, който ще бъде избран от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, ще разполага с 3 г. време. През тях той трябва да проучи трафика и да посочи вариантите за таксуване по магистралите, първокласните, второкласните и третокласните шосета.

Компанията ще бъде също така натоварена да следи как функционира новата система 6 месеца, след като тя заработи.

За анализа, който трябва да изготви, са предвидени близо 5 млн. лв. Финансирането ще бъде поето почти изцяло от Европейския съюз. Отпускането на над 4 млн. лв. по ОП „Транспорт” вече е договорено. Възможността вместо да купуват винетки за време, шофьорите на камиони да плащат ТОЛ такси за изминати километри, като пробегът им се засича чрез сателит, е едно от конкретните задания, на които ще трябва да намери отговори консултантът. Ако сателитната система бъде въведена само за камионите, чрез нея ще бъдат таксувани автомобилитес максимално тегло над 3,5 тона, пише в днешния си брой вестник "Монитор".

Припомняме ви, че на 10 декември 2012 г. в сградата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) се проведе публично отваряне на ценовите оферти на допуснатите участници в открита процедура за възлагане на обществена поръчка за анализ на електронното събиране на такси за ползване на републиканската пътна мрежа.

Павлова е категорична, че промените биха довели до по-справедливо разпределение на разходите за пътната инфраструктура и би увеличило максимално събираемостта на таксите. Шефът на транспортната парламентарна комисия Иван Вълков вече обяви категорично, че тежкотоварните автомобили амортизират най-много настилката и трябва да бъдат таксувани чрез ТОЛ система за изминато разстояние.

Гражданско дружество (Консорциум) "ДоЪЯ Тол България" ООД е сред допуснатите участници. Компанията предлага 4 107 243 лева без ДДС за изпълнение на предмета на поръчката, което е и най-високата предложена цена. 

Същевременно "Лоджика Чешка Република“  ООД предлага цена от 3 843 206 лева без ДДС, а Обединение "Аруп Тийм“ - 3 901 878 лева без ДДС.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 31.05 1815 г. – Провъзгласено е създаването на Кралство Нидерландия, което включва и днешна Белгия. 1876 г. – Априлското въстание: Четата на Христо Ботев изчаква в района на...