Елхите на едро - на цени между 3 и 30 лв.

09.12.2011 | 14:51
по статията работи:
Масирани проверки за добив, транспорт и продажба на коледни дръвчета
Елхите на едро - на цени между 3 и 30 лв.

От началото на месец декември стартира кампанията за добив на коледни дръвчета в страната. Тази година за нуждите на пазара в зависимост от търсенето могат да бъдат осигурени над 150 000 броя. Традиционно те се добиват от специално създадени плантации и горски разсадници. Купувачите могат да избират между живи дръвчета в контейнери и отсечени.

Цените на едро се определят от вида и височината. Търговците могат да закупят различните дървесни видове на цени, вариращи от 3 до 20 лева за брой. Между 5 и 30 лева са предлаганите елхи в контейнери.

По-евтини са отсечените и се предлагат на цени на едро до 16 лева. За смърча, който е най-разпространеният вид коледно дръвче, търговците ще трябва да платят между 6 и 15 лева за брой в контейнер и от 4 до 13 лева за отсечено дръвче. Крайната цена за потребителите се определя от пазара в зависимост от търсенето и предлагането.

Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) е започнала и масирани проверки за добив, транспорт и продажба на коледни дръвчета, съобщиха от агенцията.

Служителите от специализираните звена към агенцията и горските инспектори от регионалните дирекции по горите извършват постоянен контрол в съответствие с издадени указания на ИАГ във връзка с кампанията за добив на коледни елхи, иглолистна зеленина и дрянови колони.

Съгласно указанията, добивът на коледни елхи се извършва при спазване на разпоредбите на Закона за горите. Транспортирането става задължително с превозен билет. В него трябва да са вписани данни за продавача и купувача, дата и час на тръгване на превозното средство, вид и количество на превозваните дръвчета или зеленина и клони. Също така се посочват и данни за документа, въз основа на който са добити, придобити или получени елхите. Директорът на съответното държавно горско или ловно стопанство оправомощава длъжностни лица, които издават превозните билети. Такъв документ може да бъде издадени и от лице, регистрирано за упражняване на лесовъдска практика.

При установяване на нарушения ще се налагат и глоби. Санкциите тази година са по-високи. За физически лица е от 50 до 3 000 лева, а за юридически от 100 до 5 000 лева.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 02.08   338 пр.н.е. – армията на Филип II постига решителна победа в Битката при Херонея, което осигурява хегемония на македонското царство в Гърция. 216 пр.н.е. –...