Енергийна ефективност: Нови етикети за домакинските уреди и други продукти

19.05.2010 | 17:26
по статията работи:
Рекламите на домакинските уреди трябва да показват енергийната ефективност
Енергийна ефективност: Нови етикети за домакинските уреди и други продукти

Етикетите на домакински уреди като хладилници, перални машини и фурни, ще трябва да включват повече информация относно енергийното потребление. Депутатите в Европейския парламент (ЕП) одобриха законодателен текст в тази насока на 19 май. ЕП гласува да се добавят допълнителни "плюс" класове към вече познатата схема с цветни означения. В бъдеще всички реклами относно цената или енергийната ефективност трябва да посочват енергийния клас на продукта.

Вече съществуващите енергийни етикети помагат на потребителите да преценят произтичащите енергийни разходи, когато закупуват нови домакински уреди, като хладилници, фризери, перални и миялни машини, сушилни, фурни и климатици. Към момента производителите са задължени да обозначават годишната енергийна консумация, независимо дали става въпрос за продукт с добри (тъмнозелен "А" клас) или лоши характеристики (червен "G" клас) в това отношение. В зависимост от типа домакински уред, етикетите обозначават също консумацията на вода, ниво на произвеждан шум или топлинна мощност.

Седем класа и седем цвята

Съгласно новото законодателство, към оформлението на етикетите за енергийна ефективност могат да бъдат добавени до три нови енергийни класа, които да отразяват нивото на достигнатия технологичен напредък, като ще се запази ограничението от общо седем енергийни класа, съобщават от пресслужбата на Европейския парламент (ЕП). Настоящите класове варират от "A" до "G", като в бъдеще класификацията може да изглежда по следния начин:

  • ако нов продукт, който използва по-малко енергия от вече съществуващите, е класифициран като "A+", то тогава класът с най-ниска енергийна ефективност ще бъде "F";
  • ако нов продукт, който използва по-малко енергия от вече съществуващите, е класифициран като "A++", то тогава класът с най-ниска енергийна ефективност ще бъде "E";
  • ако нов продукт, който използва по-малко енергия от вече съществуващите, е класифициран като "A+++", то тогава класът с най-ниска енергийна ефективност ще бъде "D".

Схемата с различните цветове - от тъмнозелено за най-енергийно ефективните продукти до червено за тези с най-лоши характеристики - ще бъде изменена по съответния начин, така че продуктите с най-високи енергийни характеристики да бъдат обозначени винаги с тъмнозелени, а тези с най-ниски - с червено.

Адаптирането на класификациите на енергийните етикети ще бъде решено от работна група на Комисията.

Рекламите на домакинските уреди трябва да показват енергийната ефективност

Всяка реклама относно цената или енергийната консумация на даден продукт ще трябва за в бъдеще да включва информация относно неговия енергиен клас. Рекламите, включващи допълнителна информация, трябва да помогнат на потребителите да направят своя избор въз основа на възможностите за енергийни икономии на продукта, като по този начин намалят своите енергийни разходи в дългосрочен план.

Същите изисквания ще важат и за всякакъв вид техническа информация за продукта, като указания и брошури на производителя, независимо дали става въпрос за печатна или интернет версия.

Енергийни етикети за дограми и други енергоспестяващи продукти

В бъдеще, енергиен етикет ще трябва да бъде приложен и към всички консумиращи енергия продукти за търговска и промишлена употреба, като хладилни помещения, хладилни витрини за съхраняване на продукти, професионални готварски уреди, търговски автомати и промишлени мотори.

В допълнение, изискванията за енергийно етикетиране ще се отнасят и за свързани с потреблението на енергия продукти, които не консумират енергия, но имат значително директно или индиректно въздействие върху икономиите на енергия, като дограма, прозорци и външни врати.

Следващи стъпки

След като директивата бъде публикувана в Официалния вестник на ЕС, държавите членки ще разполагат с една година за привеждане на своето законодателство в съответствие с изискванията на директивата.

Директивата беше приета от ЕП на второ четене на 19 май като част от законодателния пакет за енергийната ефективност.

 

Оцени статията:
4.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 03.08   1492 г. – Христофор Колумб отплава от пристанището Палос де ла Фронтера в Испания на Първата си експедиция с корабите Санта Мария, Пинта и Ниня. 1529 г. – В...