Железничарите излизат на социален протест в Горна Оряховица

26.09.2009 | 14:11
по статията работи:
Причина за митинга са забавени заплащания. Транспортното министерство предложи график за изплащането им, синдикатите го отхвърлиха
Железничарите излизат на социален протест в Горна Оряховица

Утре в Горна Оряховица ще се проведе митинг на железничарите под надслов: "Не на глада!, Не на мизерията!".

"Протестът ще бъде регионален - по инициатива на регионалните структури на Синдиката на железничарите в България (СЖБ). Той няма нищо общо с политическата ситуация в страната", съобщи председателят на синдиката Петър Бунев. Той вчера добави, че вече се изостава с плащанията на заплатите за юли, дължима е заплатата за август, идва време и за аванса през септември.

Днес стана ясно, че министърът на на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков е провел активни преговори с транспортните и железничарски синдикати в България, във връзка със социалното напрежение в системата.

Сред основните причини за забавянето на възнагражденията са били посочени:

  • Спад на товарните превози спрямо съответния период на миналата година с 45% и на пътническите със 7%.
  • Неравномерно изразходване на годишната субсидия. Изразходвани по-големи суми в месеците до юли и оставащи по-малки суми за следващите месеци.
  • Предсрочно усвояване на 80% от средствата за капиталови разходи.

По време на проведените разговори транспортното ведомство е поело ангажимент да подпомогне дружествата за ускорено изплащане на дължимите суми към работниците:

  • Доизплащане на задълженията за месец юли към работещите в „НКЖИ" до 02.10.2009 г. и изплащане на аванс за месец септември за „НКЖИ" до 15.10.2009 г..
  • До 28.09. да се изчистят задълженията към БДЖ за месец юли, а до 08.10. да се изплати аванса за месец септември.

Продължават интензивните преговори от страна министерството и синдикалните за поетапно изплащане на останалата част от дължимите суми към работниците от системата на железопътния транспорт, информира пресцентърът на транспортното министерство.

"Митингът на железничарите продължава да бъде социален, а не политически и ще се състои". Това заяви днес за Агенция „Фокус" Марин Куруджиков, председател на Основната синдикална организация на Синдиката на железничарите в България (ОСО на СЖБ) към Горна Оряховица. Утре се очакват железничари от Плевен, Русе, Горна Оряховица, Велико Търново, Шумен, Търговище и Варна.

Куруджиков заяви, че хората не са удовлетворени от графика за изплащане на възнагражденията им, предложен от транспортното министерство: „Две трети от тях имат да получават две плащания, а една трета - три плащания. Никой не може да отиде в банката и да си плати една трета от заема или да изпрати детето си на училище с една трета от сумата, която му трябва", каза той.

Синдикалният лидер обясни, че на митинга железничарите ще излязат с декларация до отговорните институции. "Считаме, че антикризисните мерки в двете компании за намаляване на персонала и закриване на линиите излагат на риск сигурността и безопасността на движението на влаковете. Същите няма да доведат до трайно стабилизиране на железницата и социалния статус на железничарите, а ще повишат напрежението сред заетите в системата".

"Това, което е обявено като график, не е нещо, което би удовлетворило хората, които са обявили протеста. Това съобщи от своя страна Петър Бунев. Той добави, че синдикатите са запознати с резултатите от преговорите, но не ги приемат и митингът утре ще бъде проведен.

"Проблемът е, че хората очакват конкретика, а никой не може да я даде. В графика говорим за заплатата за юли, която трябваше да бъде взета в края на август. Става дума за две заплати и един аванс и това не успокоява ситуацията, коментира той плана за изплащане на възнагражденията, обявен от транспортното министерство.
Хората в момента изпитват остра нужда от тези пари, децата им тръгнаха на училище",
обясни синдикалният лидер.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 20.09   622 г. – Мохамед и негови последователи се преселват от Мека в Медина, което е начало на арабското летоброене. 1378 г. – С избирането за Климент VII за...