Жилищното строителство в САЩ през февруари се свива с близо 9 на сто

26.03.2019 | 15:35
по статията работи: econ.bg
Строителството на нови жилища в САЩ се сви силно през февруари и остана под нивата от преди година, което е поредно доказателство за забавяне на жилищния пазар
Жилищното строителство в САЩ през февруари се свива с близо 9 на сто
Снимка: БГНЕС

Строителството на нови жилища в САЩ се сви силно през февруари и остана под нивата от преди година, което е поредно доказателство за забавяне на жилищния пазар.

Началното жилищно строителство се понижи през февруари с 8,7% спрямо предходния месец до 1,162 милиона броя жилища на годишна база при прогноза за доста по-сдържано понижение с 1,6% и след ръст с 11,7% до 1,273 милиона броя през януари, показват данни на Търговския департамент на САЩ. Това представлява най-солиден спад от осем месеца насам и вероятно се дължи до голяма степен на лошите зимни условия през февруари. За първите два месеца на 2019-а година строителството на нови жилища се сви с 8,2% спрямо същия период година по-рано.

Строителството на еднофамилни жилища се понижи с цели 17% до 805 хиляди нови домове (най-малък брой от май 2017-а година), докато строителството на многофамилни жилища и апартаменти нарасна със 17,8% до 357 хиляди.

Трябва обаче да се има предвид, че данните за строителството на еднофамилни жилища са по-достоверен барометър за състоянието на жилищния сектор в САЩ, тъй като формират около две трети от жилищния пазар и с оглед на прекалено голямата волатилност на данните за строителството на многофамилни жилища.

Жилищните цени са все сравнително високи въпреки неотдавнашните спадове, като в същото време строителите се сблъскват с редица пречки, като по-строги регулации, скъпите разходи за земя и недостиг на служители. Солидното понижение на реалните американски лихви (на доходността на американските облигации) и по-специално на ипотечните лихви обаче може да привлече в близките месеци нови купувачи на жилища и респективно увеличаване на жилищното строителство. Така например през миналата седмица осреднената 30-годишна ипотечна лихва се понижи от 4,31% до 4,28%, достигайки най-ниско от повече от година насам, според данни на водещата ипотечна агенция Freddie Mac.

В същото време обаче разрешителните за ново строителство също се понижиха през февруари, макар и по-скромно с 1,6% спрямо предходния месец, достигайки 1,296 млн. броя на годишна база след спад с 0,7% до 1,317 млн. броя през януари. Това е сигнал за забавяне и на строителството на жилища в бъдеще.

 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 01.08   527 г. – Юстиниан I става самостоятелен владетел на Източната Римска империя. 902 г. – Арабите, оглавявани от династията Аглабиди, завладяват последната...