Забавяне в темпа на производствената активност в Китай

13.03.2014 | 10:30
по статията работи: Момчил Лалев
Какви мерки за укрепване на растежа ще предприеме Пекин
Забавяне в темпа на производствената активност в Китай

Промишленото производство на Китай е нараснало с 8,6% на годишна база през първите два месеца от 2014 г., по данни на Националното бюро за статистика на страната.

Анализаторите очакваха ръст на производствената активност от 9,5%. Това е най-лошото представяне на китайското производство от април 2009 г. насам.

По-слабото представяне засилва притесненията на глобалните инвеститори за забавяне на ръста на втората по големина икономика в света и подхранва слуховете, че Пекин вероятно ще предприеме мерки за укрепване на растежа.

Според икономисти може да се очаква Китайската централна банка да предприеме конкретни действия едва през второто тримесечие на годината, ако икономическият растеж се забави допълнително. Най-вероятно те ще бъдат по отношение на сумата на паричните средства, които банките са задължени да държат като резерви. 

"Китайската икономика вероятно ще нарасне със 7% през първото тримесечие на годината. Разхлабването на паричната политика ще бъде неизбежно през следващото тримесечие", каза Ксао Жоу, икономист в ANZ Bank в Шанхай, цитиран от "Ройтерс". 

Припомняме, че по-рано през този месец Китай обяви, че очаква да постигне целта си за годишен икономически ръст от около 7,5% през 2014 г.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 25.03   708 г. – Константин е избран за папа. 717 г. – Лъв III е коронясан за византийски император. 1306 г. – Робърт Брус става крал на Шотландия. 1655 г....