Забраняват единичното саниране след 2020 г.?

16.10.2012 | 17:25
по статията работи: Петър Чернев
Външният вид на сградите като цяло в България е много лош, коментира министър Павлова днес
Забраняват единичното саниране след 2020 г.?
Снимка: Булфото

Ще дойде време да забраним частичното саниране на отделни апартаменти. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на пресконференция. На събитието беше обявено, че ресорното министерство официално стартира информационна кампания в София по проект "Енергийно обновяване на българските градове”, информира iNews.bg.

На въпрос кога ще бъде предложена промяната и по какъв начин ще бъде забранено на собствениците на апартаменти да си санират жилищата, министър Павлова прояви далновизъм и прогнозира забраната да стане факт след 2020 година, информира Дарик радио (когато приключва следващият програмен период на оперативните програми).  Тя уточни, че и сега не се одобряват проекти, които включват частично саниране. В бъдеще главните архитекти не трябва да разрешават единично саниране на сградите.

„Външният вид на сградите като цяло в България е много лош. България е държавата с енергийно най-неефективни сгради и предприятия”, каза Павлова, цитирана от агенция "Фокус".

Кампанията ще започне от утре (17 октомври) и ще продължи до събота (20 октомври). Експерти на министерството ще информират софиянци на 17 октомври пред билетния център на НДК от 15 до 19 часа, на 18 октомври до входа на метростанция "Сердика”, о пред ЦУМ по същото време, на 19 октомври в ж.к. "Младост” до магазин "Билла” (пак от 15 до 19 часа) и на 20 октомври отново пред билетния център на НДК от 12 до 16 часа.

Към момента са проведени 65 информационни дни в 22 града на страната. Подадените заявления са 111 и на 3500 са направените консултации с домоуправители и живущи. Активността на подадените заявления е най-голяма в София  - 28 заявления и в Смолян - 10, добави тя.

От всички 111 подадени заявления вече са одобрени 8 сгради в София и 3 в Хасково. Има отхвърлени четири проекта - един в Габрово, един в Плевен и два в София, защото не отговарят на минималните изисквания за допустимост.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 21.03   1191 г. – Целестин III става римски папа. 1201 г. – Българо-византийски войни: Започва Обсадата на Варна. 1590 г. – Персийско-османска война...