Забраняват строежа на казина и дискотеки в сградите на читалищата

26.05.2009 | 16:04
по статията работи:
Народното събрание прие окончателно промени в Закона за читалищната дейност
Забраняват строежа на казина и дискотеки в сградите на читалищата

Снимка: Lom.bg

Да се забрани на читалищата да предоставят имущество за хазартни игри и нощни заведения, на секти и партии. Това реши парламентът като прие окончателно промени в Закона за читалищната дейност, информира Dariknews.bg

При нарушения председателят или секретарят на дадено читалище ще си наказва с глоба в размер от 500 до 1000 лева и лишаване от право да заема изборна длъжност в читалището за срок от 5 години.

Законът предвижда още да се налагат глоби от 200 до 500 лева на лица, които повредят, унищожат или изгубят документ от библиотечния фонд. От 500 до 2000 лева да бъдат глобите, ако предметът или документът е културна ценност, предвижда друг текст от закона. Предвидени са глоби и за длъжностни лица, които не осигурят подходящи условия за опазване на документите или допуснат те да бъдат загубени, повредени или унищожени. Наказателните глоби в такива случаи ще бъдат от 200 до 2000 лв., информира Агенция "Фокус".

С новоприетия закон се предвижда да се създаде Национален съвет по библиотечно дело като експертно-консултативен орган към министъра на културата. Съветът ще трябва да: предлага на министъра стратегия за развитието на национална библиотечна мрежа; координира дейността за развитието на библиотечните ресурси и библиотечно-информационното обслужване; разработва и гарантира политика за гарантиране достъпа на гражданите до документи и услуги; предлага мерки за опазване и достъп до националното книжовно и литературно културно наследство; предлага стандарт за библиотечно-информационно обслужване; дава оценка за дейността на обществените библиотеки; разработва и предлага проекти на нормативни актове.

"Министерският съвет възлага, наблюдава, вписва и санкционира читалищата. Такова нещо не е имало никога в българската история. Читалищата вече се възприемат като подведомствени на държавата и общините", коментираха от десницата при обсъждането на поправките.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 15.01   1582 г. – Русия предава Ливония и Естония на Полша, с което губи излаз на Балтийско море. 1759 г. – Открит е Британският музей. 1892 г. – Джеймс Нейсмит...