Заводските цени се повишават с 3.9% през май

30.06.2017 | 14:20
по статията работи: econ.bg
На годишна база увеличение на цените е отчетено в добивната промишленост - с 5.2%, в преработващата промишленост - с 4.2%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2.9%
Заводските цени се повишават с 3.9% през май
Снимка: БГНЕС

Заводските цени продължават да се повишават като за май ръстът им е с 3.9% спрямо същия месец на предходната година. Спрямо април има свиване с 1.2%, сочат данните на Националния статистически институт.

На годишна база увеличение на цените е отчетено в добивната промишленост - с 5.2%, в преработващата промишленост - с 4.2%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2.9%.

В преработващата промишленост по-съществено увеличение на цените се наблюдава при производството на основни метали - с 13.3%, при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 6.1%, и при производството на електрически съоръжения - с 3.8%, а намаление е регистрирано при производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение - с 0.5%.

Спрямо април по-ниски цени са регистрирани в преработващата промишленост - с 1.6%, в добивната промишленост - с 1.4%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.2%.

По-съществено намаление на цените в преработващата промишленост се наблюдава при производството на основни метали - с 3.4%, и при производството на химични продукти - с 1.1%, а увеличение е регистрирано при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 1%, при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели и при печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - по 0.5%.

Индекси на цените на производител на вътрешния пазар

Заводските цени на вътрешния пазар растат за година с 3.5%. Увеличение на цените е регистрирано в добивната промишленост - с 9.7%, в преработващата промишленост - с 3.5%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2.9%.

По-високи цени в преработващата промишленост спрямо май 2016 г. са отчетени при: производството на основни метали - с 15.2%, производството на електрически съоръжения - с 3.8%, производството на тютюневи изделия - с 3.0%. Намаление на цените се наблюдава при обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 0.5%, и при производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 0.4%.

В сравнение с април цените спадат с 0.5%. Намаление е регистрирано в добивната промишленост - с 0.9%, и в преработващата промишленост - с 0.8%, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетено увеличение с 0.1%.

В преработващата промишленост намаление на цените спрямо предходния месец се наблюдава при производството на основни метали - с 1.7%, и при производството на химични продукти - с 1.0%, а увеличение е отчетено при печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 0.6%, и при производството на хранителни продукти - с 0.3%.

Индекси на цените на производител на международния пазар

Заводските цени на международния пазар през май нарастват с 4.5% в сравнение със същия месец на 2016 година.

В преработващата промишленост увеличението е с 5% спрямо май 2016 година. По-високи цени са отчетени при производството на основни метали - с 12.9%, и при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 8.6%. Намаление на цените се наблюдава при производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение - с 0.7%.

В сравнение с април цените спадат с 2.6% в сравнение с предходния месец.

В преработващата промишленост отчетен спад на цените с 2.5%. По-съществено намаление спрямо предходния месец се наблюдава при производството на основни метали - с 3.7%, при производството на химични продукти и при производството на превозни средства, без автомобили - по 1.2%, а увеличение е отчетено при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 1.3%, при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон и при производството на изделия от каучук и пластмаси - по 1.1%.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 05.07   1439 г. – Във Флоренция е обявена уния между Римокатолическата църква и Византия. 1811 г. – В резултат на Войната за независимост на испанските колонии в...