Заводът за боклук и зоопаркът ще си правят сами ток

23.09.2022 | 11:10
по статията работи: econ.bg
Заводът за преработка на отпадъци и Софийската зоологическа градина скоро ще започнат да произвеждат сами ток за собствени нужди. Това ще стане след изграждане на фотоволтаични системи
Заводът за боклук и зоопаркът ще си правят сами ток
Снимка: Зоологическа градина София

Заводът за преработка на отпадъци и Софийската зоологическа градина скоро ще започнат да произвеждат сами ток за собствени нужди. Това ще стане след изграждане на фотоволтаични системи, които ще доставят на завода необходимата еленергия за работата му, а на зоопарка - ток, с който ще се отопляват животните в секторите хищници и гиганти, както и за нуждата на кухнята, в която се приготвя храната на обитателите.

“През 2020 г. изготвихме технико-икономически анализ за реализация на фотоволтаични системи за собствени нужди, изградени на покривите на двете общински предприятия - “Зоологическа градина - София” и Столично предприятие за третиране на отпадъците. Проучването показва, че наличният и прогнозен потенциал на ресурса за производство на енергия от възобновяеми енергийни източници, както и икономическата целесъобразност на такава инвестиция, са напълно задоволителни за изграждането на фотоволтаични системи и в двата обекта", обясни зам.-кметът по екология Десислава Билева.

Така в зоопарка фотоволтаици ще бъдат поставени на 4 сгради - при хищниците, гигантите, пароцентралата и кухнята. В завода за преработка на отпадъци фотоволтаици ще се сложат на 5 сгради - за биологично сушене, за механично третиране и сепариране, приемната, за съхранение и товарене на RDF и за производство на RDF.

Така зоопаркът ще може да си произвежда 281 kWp енергия, като преди монтажа на фотоволтаичните панели ще се постави нова хидроизолация върху покривните плочи. Произведената излишна електроенергия се предвижда да бъде продавана.

Фотоволтаичните панели в завода за отпадъци ще са с обща номинална мощност 1809,4 kWp.

Вече е обявена процедура за избор на изпълнител за проектиране и изграждане на системата за зоопарка. Прогнозната стойност е малко над 2 млн. лв., а срокът за подаване на оферти е до 19 септември. След подписване на договора изпълнителят ще има до 9 месеца за изграждане на системата.

Подготвя се и документацията за обявяване на процедурата за избор на изпълнител за изграждане на системата в завода за преработка на отпадъци. Прогнозната стойност е 3,46 млн. лв.

“През 2021 г. направихме проучване за ефективното използване на потенциала на слънчевата енергия от покривните конструкции на общински сгради в столицата. Целта беше да получим обективна информация за геометричните характеристики на покривните конструкции, тяхната пространствена конфигурация, както и класифицирането им по отношение на очаквана ефективност за генериране на енергия. В обхвата на изследването попадат общински сгради, обследвани чрез ползване на интегрирана методология, включваща прилагането на дистанционни методи - сателитни, аерофото данни и данни от целево заснемане чрез прецизна безпилотна летателна система, специализиран софтуер и данни за оценка на фотоволтаичния потенциал на изследваните локации. Идентифицирахме над 800 покривни пространства на общински сгради, от които 38 бяха определени като такива с най-висок потенциал на база комплексна оценка на конкретни характеристики - тип на покрива, височина, наличие на засенчване, локация и изложение”, каза Билева.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 05.10   610 г. – Състои се коронацията на византийския император Ираклий. 869 г. – В Константинопол е открит Всехристиянски църковен събор, който продължава до 28...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net