Заводът за боклук на София - готов най-рано в края на 2013 г.

24.09.2010 | 07:32
по статията работи:
Столицата може да се изправи пред поредната криза
Заводът за боклук на София - готов най-рано в края на 2013 г.

Заводът за боклук на София ще е готов най-рано в края на 2013 г., ако получи зелена светлина от Еврокомисията и няма проблем с финансирането му. Така столицата може да се изправи пред поредната криза, защото последната свободна клетка в депото в Суходол ще се е изчерпала в края на 2011 г. До пускането на завода България може да е осъдена и в европейския съд в Люксембург за неадекватно управление на отпадъците на София. Това показа проверка на в. "Сега" по повод изпратените от ЕК въпроси по проекта за изграждане на интегрирана система. Писмото на комисията породи спекулации, че проектът е върнат, но от ЕК уточниха, че от България е изискана само допълнителна информация. Вчера от екоминистерството и общината обявиха, че отговорите вече са изпратени.

"ЕК отправи първите въпроси през май и през лятото постави нови. Това е огромен проект, документацията по него е над 20 хил. страници, нормално е ЕК да има въпроси", коментира зам.-кметът Мария Бояджийска. Според нея документът е наполовина одобрен, защото е минал през Европейската инвестиционна банка, която се съгласи да го съфинансира. "

Апликационната форма бе пратена в ЕК през април. Такива големи проекти се разглеждат година, година и два месеца, но таим надежда да имаме решение преди април 2011 г.", коментира и министърът на околната среда Нона Караджова.

И без забавянето на процедурата в ЕК около проекта има сериозни проблеми, а сроковете със сигурност ще излязат извън плановете на общината, смята обаче съветникът от БСП Жельо Бойчев.

Проектът е разделен на три отделни обществени поръчки - за изграждане на завод за механо-биологично третиране на отпадъците в Садината, за ново депо и за инсталация за компостиране на зелените отпадъци в Хан Богров. Избран е изпълнител само за завода, а процедурата по избор е обжалвана от няколко фирми във Върховния административен съд. Заради жалбите Столичната община не смее да сключи договор с изпълнителите.

35 месеца трябва да продължи изпълнението на договора за изграждане на завода, става ясно от обявлението за обществената поръчка на общината. Официалният срок от близо 3 г. за изпълнение на поръчката вчера не попречи на шефката на екокомисията в общината Лорита Радева от ГЕРБ да обяви пред Нова тв, че заводът ще е построен до края на 2011 г. "През 2012 г. ще се докладват дефекти", коментира Радева.

До 2013 г. ще продължи и работата по инсталацията за компостиране и по новото депо. Срокът по договора за депото е 21 месеца, а по инсталацията за компостиране - 31 месеца. Дори и при подписването на тези договори да няма обжалвания и проблеми с КЗК и съда, излиза, че дейностите ще приключат след очакваното изчерпване на депото в Суходол.

"Новата клетка в Суходол бе въведена октомври м.г. Ако правилно сортираме отпадъците, ще можем да ползваме депото 2 г.", обясни Мария Бояджийска вчера. Така се очаква, че капацитетът на депото ще бъде изчерпан около октомври догодина.

Не е ясно какво ще се случи, ако Еврокомисията оспори исканата за проекта сума или забави допълнително проекта. Според евроексперти, цитирани от "Дневник", особена слабост на проекта са анализът за цената и ползата и необосновано скъпите механизми за обработка на сметта. Апликационната форма бе готвена от консорциум "Фихтнер", за което общината плати 5.046 млн. лв. с ДДС.

Обществената поръчка за изграждане на завода за третиране на боклука бе спечелена от консорциум "Хут-Станилов", които предложиха цена от 208 млн. лв. и срок за приключване на строителството от 2 г. И цената, и късият срок обаче се обжалват като нереалистични от класирания на второ място консорциум "Садината-МБТ", в който влизат германската "Хохтийф канстръкшън" и гръцката "Хелектор". От консорциума твърдят, че избраният изпълнител не покрива изискванията за опит с такива проекти, офертата му подменя изискваната от документацията технология с по-проста, което води до промени в цената, обжалват се и предложените от изпълнителя ключови експерти по проекта.

ЕК също се усъмни, че в обозримо бъдеще България ще разполага с действащи инсталации за третиране на боклука. Това бе причината комисията окончателно да реши, че ще предприеме съдебни действия срещу България в съда в Люксембург. Решението бе обявено през ноември 2009 г., след като ЕК остана недоволна от отговорите на България по обявената през 2007 г. наказателна процедура заради складираните на временни площадки бали. Тези дела обикновено продължават около 2 г. държавата може да бъде принудена да плаща големи глоби за всеки ден до отстраняване на нарушението.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо влиза в аптеката и започва да изброява на аптекарката: - бинт; - марля; - риванол; - кислородна вода; - лепенки; - обезболяващи; Аптекарката се притеснила и го пита -  - Да не е...
На този ден 22.09   1499 – Между Австрия и Швейцария е сключен мирен договор, с което се слага край на Австрийско-швейцарската война и е призната независимостта на Швейцария. 1792...