Задълженията на домакинствата са се понижили двойно за година

16.03.2015 | 11:02
по статията работи: Десислава Маданска
Небанковият и ютилити сектор възлагат повече дългове за събиране
Задълженията на домакинствата са се понижили двойно за година
Снимка: Thinkstock/Guliver

Близо два пъти са намалели задълженията на домакинствата за 2014 година, стигайки до 1,431 млрд. лв. Година по-рано те са били 2,605 млрд. лв., става ясно от данните на Асоциацията на колекторските агенции в България (АКАБГ). Данните включват обобщена информация от 15 компании, членки на АКАБГ, които представляват близо 75% от пазара на необслужваните вземания в страната ни.

Основните кредитори, които използват услугите на колекторски агенции, остават банките с 21% oт възложения обем, намаляващ от 38% през 2013 г. и телеком операторите с 33% при 40-процентен дял година по-рано).

През 2014 г. делът си увеличават значително небанковите финансови институции и ютилити компаниите, сега държащи по 14% от възложените случаи.

„Причините за намаления обем на възложените дългове и това променено разпределение са най-вече ниското кредитиране от банките през последните години и съответно свиването на кредитните им портфейли“, коментира Райна Миткова, председател на асоциацията.

По думите й така техният дял от общия обем необслужвани кредити за 2014 г. намалява до 21%, а този на другите финансиращи институции, които натрупаха значителен обем кредити, се увеличава от 3% на 14%. В същото време задълженията към телекоми и небанкови финансови институции са с по-малък размер, което води и до намаляване на общия обем подаден дълг.

При ютилити компаниите просрочените вземания продължават осезаемо да нарастват, но увеличението в отчитаните от колекторите обеми през 2014 г. се дължи по-скоро на факта, че някои комунални дружества започнаха да използват услугите на такива агенции, макар и подобни практики да са все още рядкост.

Плащаемостта на потребителите през изминалата година отбеляза нестабилна тенденция, за разлика от типичната сезонност, която по принцип наблюдават от бранша. Сред основните събития, които оказаха по-осезаемо влияние върху събираемостта, беше несигурната политическа обстановка около предсрочните парламентарни избори, която по традиция е свързана с нарастване на спестяването от страна на гражданите. Ситуацията в банковия сектор също имаше известно отражение – в първите месеци определени потребители, които получаваха заплатите си в КТБ, изпитаха по-сериозни затруднения с погасяването на дълговете си. От АКАБГ обаче посочват, че подобни случаи при гражданите са по-скоро изключение, докато при бизнес клиентите със сметки в банката просрочията са били по-значителни.

От асоциацията отчитат и промяна при типичния длъжник – вече това е мъж, на възраст до 30 години. Мнението на експертите е, че причината се крие най-вече в липсата на опит с кредитни продукти при по-младото поколение и по-голямата предпазливост при хората над 40 години, които са преживели финансови трудности през кризисните 2008 – 2012 г. Този профил е много близък до типичния длъжник от преди кризата – млади хора с ниска финансова грамотност, които не познават добре финансовите продукти, подхождат без необходимата отговорност към тях и не умеят да управляват добре личните си финанси.

При фирмените вземания продължава ръстът на обработваните от колекторски агенции, отбелязан и в началото на 2014 – общо обслужваните фирмени дългове през годината е в размер на 46,4 млн. лв. при 18,9 млн. лв. за 2013. Основните фактори, които оказват влияние върху пазара на събирането на междуфирмени дългове, са общото финансово състояние на компаниите, проникването на този тип услуга на българския пазар, както и нейното качество. Може да се каже, че през 2014 година по-силно влияние оказа разпознаваемостта на професионалното управление на вземания от страна на фирмите и на неговите предимства пред вътрешното събиране на дълговете, осъществявано от самите компании.  

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 08.04   217 г. – Римският император Каракала е убит от преторианския префект Макрин, който го наследява на трона. 1195 г. – Византийският император Исак II Ангел е...