Задържани са четирима за изнасянето на милиони от КТБ

13.07.2014 | 11:23
по статията работи: econ.bg
Прокуратурата ще настоява за постоянен арест
Задържани са четирима за изнасянето на милиони от КТБ

Задържани са четирима души за изнасянето на милиони от Корпоративна търговска банка (КТБ), предаде БНР.

Срещу шефа на Управителния съвет на банката Орлин Русев вече е повдигнато обвинение, че в качеството си на изпълнителен директор е разрешил неправомерно изтегляне на общо над 206 млн. лева, които били изнесени и предадени на мажоритарния акционер Цветан Василев.

Обвиняема е й главната касиерка на КТБ Маргарита Петрова. Тя е сочена за физическия извършител на изнасянето на парите и предаването им на крайния получател.

Другите двама задържани са главният счетоводител на банката и неговият заместник, допълва БНР. От прокуратурата ще искат постоянен арест и за четиримата. Очаква се по-късно те да бъдат изправени пред Софийския градски съд, който трябва да се произнесе по искането.

Припомняме, че в петък (11 юли) Българската народна банка публикува резултатите от одита на КТБ. Стана ясно, че лицензът на банката ще бъде отнет и ще се пристъпи към обявяването й в несъстоятелност. Всички „добри“ активи и пасиви на КТБ ще бъдат прехвърлени в Креди Агрикол, която ще бъде одържавена.

В изявлението се посочва още, че на основание на данните, предоставени от отделна проверка, извършена от самите квестори, на 9 юли 2014 г. в прокуратурата е внесен още един сигнал за съмнение за криминални действия на лица, свързани с банката.

„Конкретно - по данни на квесторите на 19 юни тази година – само ден преди Корпоративна търговска банка да бъде поставена под специален надзор, чрез трето лице са изтеглени и предадени срещу разписка на мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка 205 887 223 левова равностойност в брой, предимно в евро. Какво деяние е това и какви действия следва да се приемат е само от компетенциите на прокуратурата. Разследващите органи могат да отговорят на въпроса дали по този начин мажоритарният собственик не е ограбил собствената си банка, се казва още в изявлението.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 18.04   1506 г. – Започва строителство на базиликата Свети Петър в съвременния и вид. 1599 г. – Испанският крал Филип III Испански се жени за австрийска ерцхерцогиня...