Заетите в хотели и ресторанти - най-търсени и най-ниско платени

10.11.2016 | 12:55
по статията работи: econ.bg
Спрямо края на второто тримесечие най-голямо намаление на наетите се наблюдава в икономическите дейности "Хотелиерство и ресторантьорство" - с 20%
Заетите в хотели и ресторанти - най-търсени и най-ниско платени
Снимка: БГНЕС

През последните години хотелиерите и ресторантьорите непрекъснато се оплакват, че не им достигат кадри, особено такива, които са с нужната квалификация. В данните на статистиката за заетостта през септември и третото тримесечие се вижда,че това са и най-нископлатените.

Наетите намаляват през септември

Логично в края на лятото заетостта намалява главно заради освобождаването на сезонно наетите. По данни на Националния статистически институт (НСИ) наетите на трудов договор към края на септември намаляват с 45.9 хил., или с 1.9% спрямо края на юни 2016 г., като достигат 2.31 милиона.

Спрямо края на второто тримесечие най-голямо намаление на наетите се наблюдава в икономическите дейности "Хотелиерство и ресторантьорство" - с 20%, "Административни и спомагателни дейности" - със 7.2%, и "Култура, спорт и развлечения" - с 4.2%.

Най-голямо увеличение пък е регистрирано в дейностите "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" - с 1.5%, и в "Строителство" - с 0.4%.

В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите "Преработваща промишленост" и "Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети" - съответно 22% и 17.2%. 

В същото време на годишна база заетостта леко се вдига и към края на септември тя е с 1.7% по-висока от същия период на предходната година. Най-голям ръст има в "Преработваща промишленост" - с 9.6 хил., "Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети" - със 7.8 хил., и "Хотелиерство и ресторантьорство" - с 6.1 хиляди. В процентно изражение увеличението е най-значително в икономическите дейности "Други дейности" - с 11.7%, и "Професионални дейности и научни изследвания" - с 6%.

Най-голям спад на наетите - със 7.4 хил. има в "Строителство", а в процентно - в икономическа дейност "Добивна промишленост" (със 7.2%).

Заплатите се вдигат, но само през септември

Данните на статистическия институт сочат, че средната месечна работна заплата през третото тримесечие на 2016 г. в обществения сектор нараства с 6.8%, а в частния сектор - с 8%. За месеца средната брутна заплата е 954 лв. 

През третото тримесечие средната месечна работна заплата e 941 лв. и намалява спрямо второто тримесечие на 2016 г. с 0.5%. Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо намаление на средната месечна работна заплата, са "Финансови и застрахователни дейности" с 8.6% и "Операции с недвижими имоти" с 2.8%.

През третото тримесечие на 2016 г. средната месечна работна заплата нараства със 7.7% спрямо година по-рано, като най-голямо e увеличението в икономическите дейности "Държавно управление" - с 10%, "Преработваща промишленост" - с 9.7%, и "Хуманно здравеопазване и социална работа" - с 9.6%. 

Икономическите дейности с най-високо средномесечно трудово възнаграждение на наетите по трудово и служебно правоотношение през третото тримесечие на 2016 г. са: "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" - 2159 лева, "Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива" - 1647 лева, "Финансови и застрахователни дейности" - 1612 лева.

Най-нископлатени са били наетите в "Хотелиерство и ресторантьорство" - 580 лева, "Други дейности" - 660 лева, и "Административни и спомагателни дейности" - 722 лева.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 30.06   350 г. – Римският узурпатор Непоциан от Константиновата династия е победен и убит от въоръжените сили на узурпатора Магненций. 763 г. – В битката при Анхиало...