Залагаме на електронните услуги

16.01.2014 | 15:35
по статията работи: Елица Елефтерова
Създаването на електронно правителство е скъп и продължителен процес, заяви премиерът Пламен Орешарски
Залагаме на електронните услуги

Електронни услуги, а не цялостно електронно правителство ще бъдат приоритет на управляващите. Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски по време бизнес обяд, организиран от Американската търговска камара. Той подчерта, че създаването на електронно правителство е скъп и продължителен процес, изискващ много работа вътре в администрациите.

„Затова относно сроковете за неговото въвеждане трябва да се дава реална сметка за ресурса, с който разполагаме“, каза още той. Като пример за състоянието на администрацията Орешарски посочи, че само в едно ведомство служителите са работили с 42 различни софтуера.

Министър-председателят коментира и темата за здравеопазването в страната, като заяви, че това е скъпа услуга. По думите му в сектора през последните 12 години няма цялостна стратегия за развитие. Според Орешарски няма сегмент в сектора на здравеопазването, който да не се нуждае от допълнителни реформи.

Орашарски подчерта, че акцент на сегашното правителство е реформирането на спешната помощ. "Сега трябва да се работи и за подобряване на достъпа до болнична помощ", заяви още той. Премиерът каза, че в момента се модернизират също системите за лекарствена политика. По отношение на иновациите в болниците Орешарски заяви, че за това основно се разчита на частния сектор.

Относно развитието на ВЕИ сектора и обвиненията, че правителството налага чрез високите такси ограничения за развитието на този бранш премиерът заяви, че през последните години безконтролно са били допускани до мрежите огромни мощности, които са си направили водещо в ЕС по ВЕИ. Орешарски обаче не обвини бизнеса за това, а по-слабата регулация от страна на държавата. По думите на премиера таксата за ВЕИ не е по-голяма от тази в половината страни в Европа. Целта е НЕК да може да съществува. "Оцеляването на НЕК е в интерес за всички е енергийната система“, коментира премиерът.

Страната ни влезе в кризата в добро финансово състояние, заяви още премиерът. По думите му от 2004 г. до 2008 г. са били реализирани бюджетни дефицити, което е предпазило публичните ни финанси. Освен това банковата система е издържала заради по-строгите банкови регулации.

Премиерът отбеляза, че България се движи към икономически ръст и стабилност. Икономиката ни обаче носи белезите на рецесията, но и на непоследователната икономическа политика, отбеляза той.

"Политическия подход е важен в оценката на целия икономически климат. Безспорно политическата обстановка в България такава, каквото я видяхме през миналата година, а и за последните 4 години, неблагоприятства инвестициите в страната", заяви премиерът. "България не е нито първата, нито последната страна, която е преминавала през политически турболенции“, заяви още министър-председателят. По думите му, ако бъдат проследени внимателно икономическите параметри за 2013 г.  се вижда, че през последните месеци на годината има подобряване на някои от тях. Това, според него, дава оптимизъм, че през тази година могат да бъдат изпълнени поетите икономически ангажименти.

Орешарски заяви също, че в момента бизнес климата в страната е видимо по-добър спрямо последните 4 години. Това са споделили с премиера преобладаващ кръг бизнесмени, които не са „с партиен привкус на приказка“.

Относно ниската минимална работна заплата премиерът заяви, че в програмата на правителството е подчертано, че ще се търси вариант за смекчаване на социалните асиметрии. По думите на Орешарски те винаги са съпътствали прехода, но са станали особено видими през последните няколко години.

По отношение на семейното подоходно облагане премиерът заяви, че целта на правителството е да се облекчат най-нискодоходните групи. Затова правителството е предприело мерки да се връща данък общ доход за хората с най-ниска работна заплата.

Премиерът отново говори за подобрението на икономическата обстановка в страната, като подчерта събираемостта на данъците, намалената задлъжнялост на държавата към бизнеса и връщането на ДДС за фирмите. Последното, по думите на Пламен Орешарски, се случва за първи път от началото на кризата.

Като приоритетни за 2014 г. той посочи насърчаването на инвестиционната активност. От думите на премиера стана ясно, че приоритет за държавата ще бъде бизнесът в сферата на иновациите и този, който е експортно ориентиран. Орешарски посочи също, че с 4 пъти са ускорени разплащанията по евроифондовете.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 21.06   1913 г. – По време на Междусъюзническата война българската 2-ра армия губи боевете при Кукуш и Лахна. Кукуш е превзет и изгорен от гръцката армия. 1918 г. –...