Заплатите в психиатричните болници ще се вдигнат с 18%

01.10.2012 | 12:02
по статията работи: Теодора Пенева
Пациентите им масово са без здравни осигуровки
Заплатите в психиатричните болници ще се вдигнат с 18%

Планираното увеличение за работещите в държавните психиатричните клиники е в размера на 18%. Това каза министърът на здравеопазването Десислава Атанасова в ефира на bTV.

Вчера (30 септември) тя обяви, че заплатите в психиатричните клиники ще бъдат повишени, но отказа да се ангажира с точна цифра, тъй като, по думите ѝ, това е въпрос на достатъчно сериозни изчисления. Тогава здравният министър обясни, че в момента в Министерството на здравеопазването (МЗ) се правят всички видове разчети, за да има увеличение още тази година.

Днес Атанасова потвърди, че вдигане на възнагражденията в сектора действително ще има, като за това обаче трябва да има постановление на Министерски съвет (МС). "Все още не искам да се ангажирам с точен процент, но смятам, че ще положим всички усилия процентът да бъде 18", заяви ресорният министър.

От ведомството планират методиката за финансиране на болниците за бюджет 2013 да бъде друга. Настоящата е определена от МЗ. По думите на Десислава Атанасова от години системата се движи в рамките на едни и същи бюджети, делегирани за психиатричните заведения, които са 12 на брой.

"През юли поканих всички директори на среща - проблемите са много, заплащането на лекарите и медицинския персонал, много лошата материална база в тези лечебни заведения", разказа министърът.

Тя добави, че болшинството от хора, които се лекуват, не са регистрирани в системата на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). С други думи, гражданите, които си плащат осигуровките, ще трябва да финансират лечението на тези болни хора, уточни Атанасова.

В момента министерството е кандидатстване по норвежки механизъм за около 13 млн. лв. за финансиране. Една от областите, към които ще се насочи това финансиране, ще е именно психиатричните болници. Здравният министър изрази своето възмущение, че в някои здравни заведения не е правен ремонт от 40-50 г.

"Това, което мога да направя, е това увеличение с 18% и за догодина промяна на методиката на финансиране, но това е в процес с експертите, за да се разработи един механизъм", обобщи темата Десислава Атанасова.

Тя засегна и казуса с цените на лекарствата. По думите на министърът в момента тече двуседмичният срок, в който могат да се отбележат забележки по съответния доклад. Той е "доста дълъг", тъй като обхваща годините от 2008 г. до 2011 г.

Колкото внесеното предложение за отпадане на забраната за тютюнопушене - от МЗ няма да отстъпят. Атанасова е категорична, че въвеждането на пълна забрана е добре за здравето на хората.

Припомняме, че двама независими депутати внесоха проект за отмяна на тоталната забрана за пушене, като според тях това ще повлияе върху бизнеса и трябва да има обособени зони за пушене на закрито. От здравното ведомство няма да подкрепят този проект. Разбира се, законопроектите се обсъждат от Народното събрание (НС), каза ресорният министър.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 23.04   181 г. пр.н.е. – В Рим е открит храмът на Венера, превърнал се в място за поклонение на куртизанките. 1348 г. – Крал Едуард III учредява Орден на жартиерата в...