По повод предстоящите Великденски празници инспекторите от "Държавен ветеринарно-санитарен контрол" започват масови проверки за спазване на изискванията при производство, транспортиране, съхранение и
продажба на яйца и агнешко месо, съобщиха от Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС). Ще бъдат проверявани производствени предприятия, складове, търговски обекти и заведения за обществено
хранене в цялата страна.
В помещенията на производителя и до продажбата им на крайния потребител яйцата трябва да се съхраняват чисти, да нямат неприсъщ за тях мирис, да са ефективно защитени срещу удар и да не попадат под
пряка слънчева светлина. Те трябва да бъдат доставени на потребителя най-много за 21 дни от датата на опаковането им и могат да бъдат съхранявани най-дълго до 28 дни след снасянето. Яйцата в
търговската мрежа трябва да са придружени със съответните документи за произход, да са маркирани с номера на производителя или центъра за опаковане, а върху опаковките им трябва да е отбелязан
минималния срок на трайност. Яйцата, подходящи за пряка човешка консумация, са от клас “А" и това също трябва да е отбелязано върху опаковките. При покупката е препоръчително да се обръща внимание на
чистотата на яйцето и за пукнатини по черупката, които са предпоставка за последващо замърсяване. При подготовката за консумация е добре да се измият допълнително.
Агнешкото месо трябва да се добива, съхранява и транспортира при подходяща температура и съобразно хигиенните изисквания. То трябва да е придружено с документи за произход, а върху него се поставя и
идентификационен печат с информация за държавата, в която е произведено и за номера на предприятието, който трябва да е четлив.
Инспекторите от "Държавен ветеринарно-санитарен контрол” припомнят, че е забранена продажбата на храни от животински произход на открито. Експертите препоръчват потребителите да следят за целостта на
опаковките и срока на годност и ги съветват да пазаруват само от одобрени за този вид дейност обекти и да не се доверяват на нерегламентирана търговия по тържища и пазари.
Пакетиращите центрове за яйца в България са 71 на брой. Кланиците за дребни преживни животни у нас, одобрени за търговия с Европейския съюз, са общо 55.