Започват проверки на яйца и агнешко месо по повод Великденските празници

07.04.2009 | 14:18
по статията работи:
Инспектори ще проверяват предприятия, складове, търговски обекти и заведения за обществено хранене в цялата страна
Започват проверки на яйца и агнешко месо по повод Великденските празници

По повод предстоящите Великденски празници инспекторите от "Държавен ветеринарно-санитарен контрол" започват масови проверки за спазване на изискванията при производство, транспортиране, съхранение и продажба на яйца и агнешко месо, съобщиха от Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС). Ще бъдат проверявани производствени предприятия, складове, търговски обекти и заведения за обществено хранене в цялата страна.

В помещенията на производителя и до продажбата им на крайния потребител яйцата трябва да се съхраняват чисти, да нямат неприсъщ за тях мирис, да са ефективно защитени срещу удар и да не попадат под пряка слънчева светлина. Те трябва да бъдат доставени на потребителя най-много за 21 дни от датата на опаковането им и могат да бъдат съхранявани най-дълго до 28 дни след снасянето. Яйцата в търговската мрежа трябва да са придружени със съответните документи за произход, да са маркирани с номера на производителя или центъра за опаковане, а върху опаковките им трябва да е отбелязан минималния срок на трайност. Яйцата, подходящи за пряка човешка консумация, са от клас “А" и това също трябва да е отбелязано върху опаковките. При покупката е препоръчително да се обръща внимание на чистотата на яйцето и за пукнатини по черупката, които са предпоставка за последващо замърсяване. При подготовката за консумация е добре да се измият допълнително.

Агнешкото месо трябва да се добива, съхранява и транспортира при подходяща температура и съобразно хигиенните изисквания. То трябва да е придружено с документи за произход, а върху него се поставя и идентификационен печат с информация за държавата, в която е произведено и за номера на предприятието, който трябва да е четлив.

Инспекторите от "Държавен ветеринарно-санитарен контрол” припомнят, че е забранена продажбата на храни от животински произход на открито. Експертите препоръчват потребителите да следят за целостта на опаковките и срока на годност и ги съветват да пазаруват само от одобрени за този вид дейност обекти и да не се доверяват на нерегламентирана търговия по тържища и пазари.

Пакетиращите центрове за яйца в България са 71 на брой. Кланиците за дребни преживни животни у нас, одобрени за търговия с Европейския съюз, са общо 55.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 23.12   619 г. – Начало на понтификатът на папа Бонифаций V. 1672 г. – Италианският астроном Джовани Доменико Касини открива Рея – вторият по големина след Титан...