Започва преместването на администрацията извън София

23.05.2012 | 14:43
по статията работи: Ралица Стоянова
Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и туристическите дирекции на МИЕТ първи излизат от столицата
Започва преместването на администрацията извън София

Започва изваждането на част от държавната администрация извън столицата. Това реши правителството, след като прие доклад на министъра по управление на евросредствата Томислав Дончев за предимствата, недостатъците и възможностите, които предлага извеждането на част от държавните административни структури извън столицата.

Процесът ще стартира с преместването в Пловдив на дирекциите на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, отговарящи за туризма, и в Бургас – на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, съобщават от правителствената пресслужба.

Преместването на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) ще улесни достъпа на потребителите, които в основната си част са концентрирани в този регион, до услугите на агенцията. Ситуирането на ИАРА извън столицата ще подобри управлението на средствата по Оперативна програма „Рибарство” и ще ускори разработването и изпълнението на проекти за инвестиции в сектора, ще подпомогне голяма част от рибарството и свързаните с него производства и решаването на проблемите на място, ще съдейства за увеличаване на усвоените средства за инфраструктура, за стартиране на нови производства, регистрация на търговски марки и закупуване и ремонт на риболовни уреди.

Преместването на дирекциите „Туристическа политика” и „Маркетинг, реклама и информация в туризма” се прави с промени в Устройствения правилник на МИЕТ.  Реалното преместване на администрацията ще започне на 1 септември 2012 г. Времето до тогава ще се използва за техническо и ресурсно осигуряване на изпълняваните от двете дирекции функции. В София ще остане само Националният туристически информационен център, чиято дейност ще бъде осигурена с трима служители.

“Развитието на алтернативни форми на туризъм е приоритет за нашето правителство, а Пловдив и регионът са богато средище както на културно-исторически паметници, така и на множество СПА курорти”, каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, информират от МИЕТ.

“Разходите по преместването ще бъдат минимални”, заяви финансовият министър Симеон Дянков след заседанието. Той обясни, че правителството отдавна комуникира с общините и областните дирекции на двата града. От общините се дават предложения за сгради и се представят различни възможности експертите и персонала да бъдат настанени в общински жилища.

Преместването на архивите ще струва няколко десетки хиляди лева, но нещо, което е дългосрочно си заслужава да бъде инвестирано в него, смята финансовият министър, цитиран от iNews.bg.

Правителството възложи на Съвета за административна реформа в срок до 31 юни да извърши преглед и анализ на националното законодателство, свързано с осъществяване на преместване на държавни административни структури извън столицата. На база изготвения анализ Съветът ще представи конкретни предложения за промени в нормативните актове, които да обезпечат изпълнението на преместването.

На министъра на земеделието и храните и на министъра на икономиката, енергетиката и туризма се възлага да внесат в Народното събрание предложение за промени в нормативната уредба и да изготвят подробни анализи на разходите, ползите и рисковете от преместването на структурите, които ръководят. Двата анализа следва да съдържат предложения за конкретни действия за преодоляване на рисковете, както и подробен план-график за осъществяване преместването. В срок от два месеца след изготвянето им, министърът на финансите трябва да представи становище за възможността за осъществяване на преместването със средства от републиканския бюджет. Общата координация по изготвянето на документите се възлага на главния секретар на Министерски съвет.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
На Гергьовден: - Георги, не пи ли достатъчно??? - Трай и сипвай, че трябва да се прибирам вкъщи да се боря с ламята...
На този ден 17.06   1631 г. – Мумтаз Махал умира по време на раждане. В нейна чест съпругът ѝ, азиатският владетел Шах Джахан, построява за 17 години двореца гробница Тадж Махал (дн....