Започва пълен одит в енергетиката

09.04.2010 | 14:52
по статията работи: Апостол Апостолов
БЕХ ще се преструктурира
Започва пълен одит в енергетиката

Българският енергиен холдинг (БЕХ) трябва да се промени и да не съществува в този си вид. Това съобщи енергийният министър Трайчо Трайков на извънреден брифинг в Министерския съвет, в който участваха още премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Симеон Дянков.

"Смятаме, че БЕХ не изпълнява задачите, за които е създаден, и не е целесъобразно да продължи да съществува в сегашния си вид и като такава структура. Правим юридически анализ за стъпките и ефектите от преструктурирането на дружеството и още през другата седмица ще се пристъпи към персонални промени в ръководството", поясни Трайков.

Ще бъде назначено временно ръководство на холдинга. До окончателното си трансформиране, БЕХ ще се управлява от зам.енергийния министър Мая Христова.

Относно бъдещето на холдинга, Трайчо Трайков заяви, че на този етап е най-добре да се върви към опростен модел в управлението на държавните дружества в енергетиката. Вероятно част от персонала на холдинга ще бъде причислен към министерството, а останалата част – съкратен.

"БЕХ беше създаден да участва в големи инвестиционни проекти. Такива проекти обаче до сега няма. В БЕХ се генерира печалба, служителите си раздават материални стимули за по 5000-6000 лв.", обясни и премиерът Бойко Борисов.

На пресконференцията стана ясно още, че ще бъде извършен цялостен одит на дружествата в енергийния отрасъл. "С Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) и Министерството на финансите стигнахме до заключението, че е необходим цялостен регулаторен одит на дружествата в системата", обясни Трайков.

Според правителството в електроразпределителните дружества и в мините има потенциална възможност за оптимизиране на разходите.

"Финансовото министерство ще осигури необходимия финансов ресурс за извършване на одита", допълни Симеон Дянков.

Вчера стана ясно, че трите ЕРП-та са склонни да обсъдят вариант, при който  да изплатят дивидент за 2009 г. на държавата, която притежава по 33% във всяко от тях, беше припомнено на днешния брифинг.

По време на срещата премиерът Борисов изтъкна, че в две от дружествата има т.нар дейност "аутсорване", т.е. електроразпределителното дружество делегира свои дейности на други външни компании. "Регулаторът няма влияние и контрол върху тези компании. Те ще бъдат проверени от НАП и ДАНС", заяви премиерът. Името на дружествата не съобщи, за да не им "рони престижа". Те ще бъдат проверени дали са платили данъци, каква дейност точно са извършвали, какви средства са платили за извършването на услугите.

"Добре са дошли инвеститорите. Българите обаче нямат поводи да се радват от такива инвеститори, след като НЕК е принудена да плаща например 136 лв. за мегаватчас ток на италианците (ТЕЦ "Енел Марица Изток 3" - бел.ред.), а на АЕЦ "Козлодуй" - по 62 лв. за мегаватчас. Какво се получава, затваряме си четирите реактора, за да плащаме два пъти повече на чуждите компании?!", възмути се Борисов.

"ДКЕВР се придържа към политиката на правителството да се ограничат всички разходи в условията на криза", изтъкна председателят на регулатора Ангел Семерджиев, който също присъства на днешния брифинг.

От неговите думи стана ясно, че вече текат проверки в ЧЕЗ за дейността на компанията. Те са вследствие на многото жалби на клиенти за начина, по който се процедира при присъединяването към мрежата. Тече проверка и в Националната електрическа компания. От вчера е започнала и проверка в дружеството Е.ОН, което не е изпълнило инвестиционната си програма за 2009 година.

Информация за други теми от брифинга в Министерския съвет може да прочетете тук.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 25.09   1396 г. – Султан Баязид I разгромява кръстоносната армия на унгарския крал и император на Свещената римска империя Сигизмунд Люксембургски в Битката при Никопол, и...