Нови протести срещу скъпите горива 2

04.03.2012 | 14:43
по статията работи: Петър Чернев
В Благоевград изгориха чучела на монополите. Над 1000 души протестираха в Пазарджик
Нови протести срещу скъпите горива
Снимка: Булфото

В Благоевград около 14 ч. започна планираният за днес протест срещу скъпите горива. Над 100 автомобила се включиха в недоволството, информира Агенция "Фокус".

Около 16 ч. протестиращите блокираха една от големите бензиностанции в града. Тя остана оградена с автомобили за около 15 минути. Преди това голямо задръстване се образува вследствие на преминаването на кордона по бул. "Димитър Солунски".

Автоколоната на участниците в протеста спря за десетина минути при разклона за Кулата. От надлеза, по който тук преминава Първокласен път Е-79, бяха спуснати три чучела, символизиращи монополистите на горива, ток и мобилни оператори. Символичният акт бе съпроводен и от "опело", извършено от поп, в какъвто се бе превъплатил един
от протестиращите, информира БТА.

Протестът днес се проведе, тъй като състоялият се миналата седмица автопоход не получи необходимия отзвук.

И в София около 16 ч. стартира митингът срещу високите цени на горивата. На площад Народно събрание, където е сборния пункт на протеста, постепенно се увеличава броят на протестиращите. Те пристигаха с колите си, за да участват в акцията. Основните искания са намаляване на ДДС на горивата, което да стане 16% и либерализиране на вноса на горива, информира БНР.

Десетки софиянци и автомобили изпълниха пространството пред Народното събрание в столицата, за да изразят недоволството си срещу високите цени на горивата в България. Целият площад се опуши и замириса на изгорели гуми от форсиране на автомобил на едно място – част от атракциите, с които недоволните привличаха вниманието към демонстрацията си. По-голяма част от събралите се бяха предимно млади хора. "Искаме цени = стандарт!", "100 литра = 270 лева?!", "Имаме ниски заплати, високи цени, крадливи управници – защо??? Искаме отговор!", пишеше на плакатите на протестиращите. От едната страна на паметника на Цар Освободител имаше паркирани много автомобили, върху които бе поставена познатата брошура на протеста срещу горивата. На място имаше и много служители на реда, информира БГНЕС.

В Пазарджик над 1000 души и около 200 автомобила се включиха във втория протест срещу високите цени на горивата. В шествието участват предимно млади хора, а подкрепата този път е двойно по-голяма от първия протест. Много повече са и българските знамена, развявани от автомобилите, както и плакатите с надписи "Не на безумните цени на горивата"

Протестът преминава нормално и спокойно, а участниците в него заявиха, че ако и този път няма реакция от страна на държавата, ще продължат с протестните действия, като се очаква да се включат в насрочения за 17 март национален протест срещу безобразията в България.

Десетина души се събраха в 16.00 часа пред сградата на община Бургас, за да участват във втория протест срещу високите цени на горивата. Иван Киров, член на координационния съвет на движение "Днес", каза че същото, което се прави с лекарствената политика и намаляване цената на някои лекарства, трябва да се направи и с горивата.

"Проблемът не е никак малък, защото цените на горивата влияят на всичко останало. Хората обедняват. Правителството в последните 10-15 дни взе отношение относно лекарствената политика и цените на някои лекарства може да се намалят. Ние искаме същото, но с горивата. Да се предприеме национална политика от държавата. Разбира се, на всички е добре известно, че не е никак лесно да се справим с този проблем. Надяваме се, че волята от страна на правителството няма да е мимолетна", каза Киров.

Сред исканията на протестиращите от сдружение "СИЛА" са либерализиране вноса на горива и премахване на данъка върху акциза, установяване на граничен контрол. Настояват и за намаляване на ДДС върху горивата от 20% на 16%, като антикризисна мярка за период от четири календарни години, считано от март 2012 г. до март 2016 г.

В резултат на миналогодишните протести се стигна до проверка от КЗК за наличие на монопол на пазара за горива. Резултатите трябва да станат ясни през март, припомня БНР.

В Перник колона от около 25 автомобила беше спряна на магистралата в квартал "Изток", а протестиращите раздаваха стикери със знака на протеста. Стотина русенци също се включиха в акцията. С клаксони, знамена и плакати хората в крайдунавския град изразиха своето недоволство срещу ниските си доходи и същевременно европейските цени на бензина. Те заявиха, че реалната цена на масовия бензин не трябва да надхвърля 2.20 - 2.30 лева. Исканията за намаляване на горивата бяха отправени към правителството и към "Лукойл-Нефтохим", информира БГНЕС.

И все пак... Къде по света се продава по-евтин петрол?

В класацията на BusinessInsider личат имената на страни като Алжир. Там галон гориво струва 1.20 долара (32 цента за литър). Страната е на трето място по петролни залежи в Африка след Либия и Нигерия. В челната тройка личат Либия, Саудитска Арабия и Венецуела. В южноамериканската страна галон гориво струва 18 цента (5 цента за литър). Очакващият изборите през октомври месец тази година президент Уго Чавес предпазливо заобикаля темата за увеличението на цената на ресурса. Повече за класацията може да прочетете тук.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари 3
Подреди по: Най-нови | Най-стари

parwan petlejkow 05.03.2012 | 00:40
Във Велико Търново протест ИМАШЕ, но бе обявен за незаконен!!! Двама протестиращи бяха арестувани и малтретирани в полицейското управление!!! ТОВА НИКОЙ НЕ ГО ПИШЕ НАЛИ ДУПЕДАВЦЦИ ДОЛНИ!
2 parwan petlejkow
Този коментар е маркиран като неуместен.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 22.04   238 г. – Годината на шестимата императори: Римският сенат обявява за незаконен императора Максимин Трак, заради неговите кръвожадни методи при управлението на Рим и...