Започна изграждането на газовата връзка с Румъния 3

16.08.2012 | 14:54
по статията работи: Лили Бончева
Добрев: Интерконекторът с Румъния ни дава сигурност на доставките. Борисов: Той е шанс за реална диверсификация на енергийните доставки
Започна изграждането на газовата връзка с Румъния
Снимка: Булфото

 

Днес беше направена символичната първа копка на българския участък от междусистемната газова връзка България-Румъния, съобщи пресцентърът на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ).

Церемонията, в която участваха премиерът Бойко Борисов, министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, изпълнителният директор на Булгартрансгаз Кирил Темелков, зам.-изпълнителният директор на Трансгаз Румъния Ливио Пинтикан и други официални лица, се състоя в Русе.

"Газовата връзка ще даде сигурност на доставките на синьо гориво за страната", каза Добрев.  

"Интерконекторът ще свърже газовите системи на България и Румъния и по този начин ще даде възможност да използваме както румънски природен газ, така и гориво от други държави в Централна Европа", посочи министърът.

Той припомни, че в румънската част на дълбоко Черно море вече са открити между 40 и 80 млрд. куб. м. природен газ, което е значително повече от консумацията в северната ни съседка. Министър Добрев акцентира и върху факта, че максималният капацитет на интерконектора е 1,5 млрд. куб. м., което е около половината от годишната консумация у нас.

"Много години у нас се говореше за диверсификацията на снабдяване с газ, но всичко оставаше на книга. От днес обаче
реално започва строителството на газовата връзка с Румъния, която ще дава възможност за доставка на газ от Източна и
Централна Европа", обяви от своя страна премиерът Борисов, цитиран от БТА. По думите му целта на този газов тръбопровод е България да не попада повече в студени ситуации без газоснабдяване.

"Убеден съм, че в района на „Блок Хан Аспарух” също ще бъдат открити значителни количества газ, а и нефт", каза още той.

Междусистемната газова връка България–Румъния се изпълнява съвместно от "Булгартрансгаз" ЕАД и румънското газово дружество Трансгаз СА. Тръбата е с обща дължина 25 км, от които 15,4 км на българска територия, 7,5 км на румънска и 2,1 км. подводен преход под река Дунав. Прогнозната обща бюджетна стойност на проекта е определена на 23,8 млн. евро. По линия на Европейската енергийна програма за възстановяване е отпуснато безвъзмездно финансиране в размер на 8,9 млн. евро. Участъкът на българска територия е на стойност 7,1 млн. евро. Той се финансира с 4,4 млн. от Европейската енергийна програма за възстановяване и 2,7 млн. евро съфинансиране от страна на "Булгартрансгаз".

Освен с Румъния, страната ни има намерение да изгради междусистемни газови връзки и с Гърция, Турция и Сърбия. С Атина се договорихме да ускорим изграждането на връзката по време на посещението на президента Росен Плевнелиев в страната през месец юли. С Анкара пък подобно ускоряване на проекта беше уговорено през месец март от премиера Бойко Борисов. Очаква се строежът и на двата интерконектора да започне през 2013 г. В момента тече предпроектното проучване на връзката със Сърбия. Прогнозите са, че изграждането на интерконектора с Белград ще започне около 2013-2014 г.

Оцени статията:
5.00/2
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 22.09   1499 – Между Австрия и Швейцария е сключен мирен договор, с което се слага край на Австрийско-швейцарската война и е призната независимостта на Швейцария. 1792...