Запрян Козлуджов е новият рекор на Пловдивския университет

28.02.2011 | 18:33
по статията работи:
В държавата може и да има криза, но в университет атя не се е усетила до момента, заяви досегашният ректор Иван Куцаров
Запрян Козлуджов е новият рекор на Пловдивския университет

Доц. д-р Запрян Козлуджов е новият ректор на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски". Мандатът му за следващите 4 години бе даден днес с гласовете на 203 от общо упражнилите право на вот 346 делегати на Общото събрание на висшето училище.

Запрян Козлуджов е деветият по ред ректор на най-големия университет в Южна България. Процедурата по избор се провежда за 19-ти път, като първата е била през май 1962 г. Новият ректор беше досегашен заместник по учебната част на проф. дфн Иван Куцаров. До 3 седмици той ще е готов да събере новия Академичен съвет и да обяви екипа, с който ще работи.

Проф. Куцаров, който бе избран днес за председател на Общото събрание на университета с мандат за следващите 4 години, заяви, че с избора на доц. Козлуджов преходът от старото към новото ръководство ще е плавен и без сътресения, защото той познава в детайли програмите и управлението на университета.

Висшето учебно заведение избираше ректор измежду петима кандидати - проф. Асен Рахнев и доцентите Дора Левтерова, Живко Иванов, Запрян Козлуджов и Иван Иванов.

Доцентите Живко Иванов и Иван Иванов заявиха пред радио Пловдив преди изборите, че в случай на загуба няма да приемат да станат заместник-ректори в бъдещото ръководство.

Доц. Живко Иванов обяви, че който и да бъде избран за ректор, това ще е съществена промяна. Доц. Иванов заяви още, че се сменя едно академично поколение и идва ред на 50 годишните да управляват.

Проф. Рахнев смята, че са призвани да оцеляват в истинска конкуренция на онлайн обучение и от чужди ВУЗ.

Доц. Дора Левтерова обяви, че ще вземе най-доброто от всички платформи, които предлагат разумни решения за бъдещето на третия по големина университет в страната.

Доц. Козлуджов акцентира върху медийния интерес, който ще гарантира прозрачността на избора. По закон във вота освен преподавателите участват и 45 студенти и 14 докторанти.

Обучението ще се запази в класичения си вид, няма да се подаваме на псевдо конкуренцията на чужди университети и колежи, които примамват кандидати с он-лайн програми със съмнителна легитичност, декларираха кандидатите.

След гласуване на дневен ред и избор на комисии, ректорът на висшето училище проф. дфн Иван Куцаров отчете свършеното за изминалите 2 мандата. "Горд съм, че под мое ръководство в университета нямаше конфронтация или противопоставяне на ректорското ръководство, което ни позволи да изпълним всички обещания - подобряване на материалната база, добра кадрова политика и мениджмънт по европейските програми", каза той.

В държавата може и да има криза, но в Пловдивския университет тя не се е усетила до момента, подчерта проф. Куцаров. Според него, в условията на демографски срив у нас и световен икономически колапс, висшето училище продължава да изпълнява на 100% акредитирания прием по държавна поръчка.

За 7 години и 3 месеца успяхме да разкрием нови специалности и да закупим нови сгради, а заплатите в университета се увеличиха близо 3 пъти, отчете ректорът на ПУ „Паисий Хилендарски".

Бюджетът за тази година е около 30 млн. лева, от които 17 млн. лева - бюджетна субсидия, стана ясно още при представянето на отчетния доклад на ректорското ръководство. Запазено е изплащането на стипендии на студентите и докторантите, 6-кратно е нарастнал и броят на изпратените млади хора за обучение по европейската програма „Еразъм".

"Общо университетът обучава студенти в над 80 специалности в 21 професионални направления, а закупената специализирана научна апаратура за последните 4 години е за над 3 млн. лева", се казва още в отчета на ректорското ръководство.

С болшинство от 349 гласа Общото събрание (ОС) избра досегашния си ректор - проф. дфн Иван Куцаров за председател на ОС за следващия 4-годишен мандат, а за заместник- председатели - проф. Веселин Василев от ПФ и доц. д-р Минчо Седларски от ФИСН. Председател на Контролния съвет ще е проф. Димитър Мекеров от Факулетета по математика и информатика.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 01.07   69 г. – Веспасиан е издигнат за император на Римската империя от легионите. 1097 г. – Битка при Дорилеон: Кръстоносците водени от принц Боемунд I Антиохийски...