Заради добрата реколта от зърно цените тръгнаха надолу

06.02.2014 | 09:15
по статията работи: Петя Бързилска
Българската пшеница се продава с 29% по-евтино спрямо година по-рано
Заради добрата реколта от зърно цените тръгнаха надолу

Цените на зърното в световен мащаб се намаляват през последните месеци. Причината за това е добрата реколта, която имаме както в Северното, така и в Южното полукълбо. Това заяви Антонина Белопитова, директор в Софийската стокова борса.

България не остава по-назад в това отношение и цените на зърното у нас през последната година са спаднали с 29%, обясни още тя. В момента на борсата един тон българско зърно се търгува за 340 лв. без ДДС. Припомняме, че преди година цената достигаше рекордните 500 лв. за тон. Подобни цени обаче означават по-малко приходи за зърнопроизводителите, коментираха експерти.

Като цяло цените от черноморския регион се диктуват от цените на зърното в Русия, Украйна и Казахстан, обясни председателят на ССБ Васил Симов. По данни на Световния съвет по зърното балансите от стоката през тази година в световен мащаб се очаква да бъдат добри. Конкретно от черноморския регион се очаква да бъдат изнесени около 32,5 млн. тона жито от реколта 2013-2014 г. Основните количества се очаква да дойдат именно от Русия, Украйна и Казахстан. Припомняме, че от България средно на година се изнасят около 2 млн. тона пшеница.

Според Белопитова в момента част от българските зърнопроизводители от Северна България изнасят продукцията си чрез терминалите в румънския град Констанца. Причината за това е, че там има много по-добра логистична база и по-бързо се товари кораба за разлика от портовете във Варна, Бургас и Балчик. Това е и причината от ССБ да смятат, че значителна  част от изнесената от Румъния пшеница за Египет всъщност е българска.

Трудно обаче може да се прогнозира цената на зърното от Украйна в момента заради нестабилната политическа ситуация там. Въпреки това се очаква, че цените няма да се променят драстично в региона.

По-евтино зърно и брашно у нас

В момента в Украйна цената на зърното е 280 долара на тон, като това е намаление с 15% спрямо година по-рано. В Унгария стоката се продава за 241 долара/тон, като там се отчита понижение с 27 на сто за година.

В Русия в момента цените варират от 240 до 250 долара на тон, но оттам е спрян износа в момента. Причината е, че водата около терминалите им за зърно е замръзнала в момента и стоката се държи на склад. Очаква се страната ударно да започне да изнася пшеница при затоплянето на времето.

От Софийската стокова борса отчитат и намаление на цената на едро при брашното. Сделките при тях в момента се извършват при цена от 0,72 лв./кг за брашно тип 500. Намалението е с 12% на годишна база.

С 30% е поевтиняла стоката в Европа за година

От ССБ допълниха, че през тази година в ЕС се очаква да има рекордно за последните шест години производство на зърно. От Световния съвет по зърното обявиха, че прогнозите са сегашната реколта да надмине 700 млн. тона в световен мащаб.

В момента цената на зърното в САЩ се е понижила с 19% и житото се продава за 256 долара на тон. Страната продължава да е и най-големият износител в света. Във Франция хлебното зърно се търгува за 261 долара на тон, което е намаление с 23% спрямо същото време на миналата година. В Германия стоката се продава с 26 на сто по-евтино и цените са понижили до нива от 273 долара на тон.

Като цяло ЕС се очаква да произведе около 142 млн. тона пшеница, което е с 10,6 млн. тона повече спрямо миналата реколта. Имаше съмнения от поражения на посевите заради снежните бури в САЩ и Западна Европа, но покривката е достатъчно дълбока и пшеницата не е пострадала, обясни Белопитова.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На тоз ден 15.03   44 г. пр.н.е. – Юлий Цезар е посечен от Марк Юний Брут и група римски сенатори по време на заседанието на Сената на Римската империя. 1493 г. – Христофор Колумб...