Заради скъпия ток за бизнеса, заводите спират работа

19.06.2015 | 15:02
по статията работи: econ.bg
Началото ще бъде поставено на 26 юни, заканиха се работодателите
Заради скъпия ток за бизнеса, заводите спират работа
Снимка: Thinkstock/Guliver

Заради драстичното увеличение на цените на електроенергията за бизнеса, което планира Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) от 1 юли, българските заводи ще спрат работа. Големите работодателски организации излязоха с обща протестна декларация, изразяваща несъгласието им с очакваното поскъпване, политиката на регулатора, както и нелогичното управление на енергетиката в България. Зад документа застават Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК), Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

"Въпреки активно изразяваната от нас позиция срещу планираното поскъпване на електроенергията от 01 юли 2015 г. с между 13% и 20% за преобладаващата част от предприятията в България и настояването ни да се въведат европейските политики и най-добри практики в сектор "Енергетика", към момента не получаваме аргументирани отговори на поставените от нас въпроси. Ето защо ние, всички работодателски организации в България, единодушно и категорично заявяваме, че не желаем повече да плащаме за кражбите, разхищенията и некадърността в българската енергетика!", пише в декларацията.

Според АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ с непремерени действия страната се тласка към мащабни макроикономически проблеми, в т.ч. значителен спад в икономическата активност и рязко нарастване на безработицата дори в краткосрочен план. За да не бъдат допуснати тези проблеми, всички предприятия, членуващи в 4-те организации, ще започнат протестни действия. Началото ще бъде поставено следващия петък, 26 юни, когато заводите ще спрат работа за 1 час. Протестите ще продължат всеки следващ ден, ако държавата и компетентните органи не седнат на една маса с работодателските организации и не изпълнят техните искания за прозрачна, справедлива и пазарна политика за определяне на цените на електроенергията у нас.

Сред поставените от АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ въпроси са:

 • какви са истинските причини, довели до натрупани дисбаланси в сектора?

 • държавна помощ ли е наложеният ни модел за субсидиране на ВЕИ, високоефективните

 • комбинирани производства и дългосрочните договори за изкупуване?

 • защо размерът на фиксираната и регулираната от КЕВР част от крайната цена на

 • тока в България е сред най-високите в Европа (само в Дания е по-висока, а в останалите страни – между 2 и 8 пъти по-ниска)?

 • правомерни ли са получените преференции за ВЕИ?

 • защо в една пазарна икономика неприсъща част от социалната политика се прехвърля на гърба на предприятията и продължава политиката на кръстосано субсидиране на битовите абонати за сметка на стопанските потребители, като във всички европейски страни индустрията плаща между 2.5 и 4 пъти по-ниски цени?

 • защо за малките и средни предприятия няма и сигнал за загриженост по отношение на влиянието от повишаване на цените на електроенергията?

 • къде е оценката на въздействието върху икономиката от увеличението на цената на

 • електрическата енергия за стопанско потребление?

 • защо продължава очевидно некадърното управление на държавните дружества в сектора – ограбвани чрез неефективен, но високоплатен труд със средна месечна издръжка – заплата и осигуровки на едно лице – над 3500 лв.?

 • какви са приоритетите за България – износ на евтин ток за 770 млн. лв. или износ на продукция за над 43 млрд. лв.?

За отговор на тези и други въпроси от страна на държавата и компетентните органи настояват от 4-те работодателски организации. "Всъщност, вместо ясни, аргументирани и законово обосновани отговори, получаваме демонстративен отказ за диалог и нежелание за реализация на каквито и да е реформи в сектора", се казва в декларацията. Авторите й настояват да се продължи задълбочено аналитично обсъждане до края на годината и да се даде задоволителен отговор на поставените от тях въпроси, като според резултатите да се предприемат и жизнено важни реформи.

Източник: iNews

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
 • Най-старата коневъдна ферма в света
 • Зимна приказка
 • Най-старата коневъдна ферма в света
 • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
 • Най-старата коневъдна ферма в света
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 15.01   1582 г. – Русия предава Ливония и Естония на Полша, с което губи излаз на Балтийско море. 1759 г. – Открит е Британският музей. 1892 г. – Джеймс Нейсмит...